Terra ibèricaTierra ibérica

La primera setmana del mes d’agost es va celebrar a Calafell el festival per la divulgació del món iber “Terra Ibèrica”. Aquest any és va crear una secció anomenada “Cossetans a taula!” en que un bon nombre de restaurants del municipi oferien plats amb arrel iber.

Per part nostra, a la nostra carta us vam oferir vàries propostes.

Degustació ibèrica:

Aperitiu de la casa: Torradeta amb puré de cigrons i gàrum, i Pa d’espelta

Entrant: Coca de recapta de cereals (espelta,mill, civada i blat) amb porro, ceba all tendre i peix blau. Acompanyada amb brots joves d’amanides.

Postres: Pastís de poma,crema d’espígol i terra d’avellana

I per acompanyar-ho: Hidromel

 

Una mica d’explicació dels plats:

En el món antic el consum de salses tipus puré, fetes a base de cereals o llegums era força habitual. Els pasta de cigrons s’utilitzaven força per menjar acompanyat amb pa. Però una de les salses més apreciades del món antic va ser la salsa gàrum feta amb peix blau fermentat.

Els ibers de postres consumien fruites com la poma, la pera, la magrana, el raïm i les figues que sovint combinaven amb mel. La mescla de gustos amb herbes aromàtiques que recol·lectaven al bosc, com l’espígol era habitual.

L‘Hidromel era la beguda més popular del món ibèric. L’obtenien fent fermentar aigua de forma natural( bacteri de la pell del raïm) que després barrejaven amb mel.

Finalment, us convido a visitar la ciutadella ibèrica de Calafell, una part de patrimoni del nostre municipi molt interessant. Per més informació podeu visitar la seva web.

Esperem que aquest festival segueixi creixent en els pròxims anys per donar una major difusió del món iber i la seva gastronomia.La primera semana de agosto se celebro en Calafell el primer festival para la divulgación del mundo íbero “Tierra Ibérica”. Este año se creo un apartado nombrado “Cosetanos a la mesa!” en que un buen nombre de restaurantes del municipio ofrecieron platos con raíz íbera.

Por nuestra ofrecimos varias propuestas.

Degustación ibérica:

Aperitivo de la casa
Tostadita con puré de garbanzos y “gàrum”

Entrante;
“Coca de recapte” de cereales (espelta, mijo, avena y trigo) con puerro, cebolla, ajo tierno y pescado azul. Acompañada con brotes jóvenes de ensalada.

Postres;
Pastel de manzana con crema de lavanda y tierra de avellana.
I para acabar,
Hidromiel
 

Y un poco de explicación de los platos;

En el mundo antiguo el consumo de salsas tipo puré, hechas a base de cereales o legumbres era muy habitual. La salsa de garbanzos se usaba mucho para acompañar con el pan. Pero una de las salsas más apreciadas en el mundo antiguo era la salsa “gàrum” hecha con pescado azul fermentado.
Los iberos consumian frutas como la manzana, pera, uva e higos que a menudo combinaban con miel. La mezcla de sabores con hierbas aromáticas que recolectavan en el bosque era habitual, como la lavanda.
La hidromiel era la bebida más popular del mundo ibérico. Se obtiene de la fermentación del agua de forma natural (bacteria de la piel de la uva), después la mezclaban con miel.

Finalmente, os invito a visitar la ciudadela ibérica de Calafell, una parte de patrimonio de nuestro municipio muy interesante. Para más información podéis visitar su página web.

Esperamos que este festival siga creciendo en los próximos años para dar una mayor difusión del mundo íbero y su gastronomía.

David Vernet

Format a l'Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils on, gràcies a bons resultats a concursos de joves cuiners, aconsegueixo plaça d'alumne en pràctiques al restaurant el Bulli de Ferran Adrià durant 4 mesos del 2005. Hi tornaria posteriorment a la temporada 2006 com a stager i consolidaria una filosofia crítica amb un mateix, una gran exigència en el treball i la recerca d'arguments en tot el que implica el dia a dia a la cuina. A la meva estada d'un mes el 2008 al Restaurant Lafitte a Kuala Lumpur (Malàisia) Kevin Cherkas m'influiria professionalment en la capacitat de gestió i organització de la cuina, així com per la capacitat creativa sense límits. El mateix 2008 entro a treballar com ajudant a la cuina de Michel Guerard a les Landes franceses, durant tot un any. En aquesta etapa i sobretot amb l’experiència del Chef Jacky i Xavier m'impregno del sentit de la professió de cuiner i la importància vital del respecte pel producte i tot el seu entorn. Aprenc la tècnica culinària clàssica i m'enriqueixo de la cultura gastronòmica francesa. A nivell personal és de les etapes més importants ja que conec la meva dona Cinthia, també cuinera. Des dels inicis i fins l'actualitat he estat treballant conjuntament amb el meu pare, que m'ha transmès la cuina catalana (especialment aquella amb arrels marineres) i l'experiència per treballar sempre el millor producte de temporada i de qualitat, fet que em va portar a ser un dels membres fundadors del col.lectiu Terra i Taula, unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Des del 2011 escric i parlo de tot el que envolta la gastronomia al nostre blog gastronòmic, Calafell ràdio setmanalment i Ràdio El Vendrell mensualment com integrant de Terra i Taula

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.