SicusSicus

Us volem presentar una petita i jove bodega que elabora grans vins amb una filosofia i unes maneres d’entendre la viticultura que de ben segur es faran lloc entre els grans vins del territori.

Sicus, vins de Terrers Mediterranis

Volem parlar d’una manera planera per introduir-vos i animar-vos a conèixer per vosaltres mateixos els vins de terrer de Sicus. Abans de tot aclarir que quan parlem de terrer ens referim al conjunt d’aspectes que tindràn una influència sobre el resultat final del vi, és a dir, la varietat del cep, la micro-climatologia d’una parcel·la en concret, la manera de cultivar-la, la composició del terreny, etc, tot això englobat és la personalitat del lloc i per tant de Terrer (també conegut com Terroir).

L’Eduard Pié és l’artífex en la elaboració dels seus vins en el seu petit celler. Durant tota la nostra visita ens va transmetre el seu gran coneixement i passió per la terra, el cep i la vinya que ha heretat de la seva família.
Potser el més sorprenent no és que amb els dos anys que porta amb el seu propi projecte (quan tenia 25 anys d’edat) hagi arrencat  amb tanta força, si no el que encara ens ha de sorprendre en el pròpers anys.

Eduard Sicus
L’Eduard ens explica com treballa el xarel·lo

Les seves vinyes es troben situades al massís de Bonastre, un indret idoni per tal de transmetre a les vinyes i als seus fruits les característiques típiques del mediterrani com la salinitat degut a la proximitat del mar, el mineralitat dels sols i l’expressió natural pel respecte a l’entorn de la vinya.

La filosofia del celler és ben clara, l’obtenció de vins de gran qualitat que reflecteixen tot el terrer i l’expressió d’on han nascut. Per aquest motiu, es basen en una viticultura ecològica i sostenible amb l’entorn. Així doncs  no hi apliquen cap tipus de productes fitosanitaris  per tal de mantenir la biodiversitat que creix de forma natural a la vinya entorn del cep. Cada parcel•la té la seva peculiaritat en espècies vegetals aportant al cep una rendibilitat alhora de produir el raïm. A més, durant la visita entre les vinyes vam poder comprovar un indicador clar d’agricultura respectuosa amb l’aparició de “marietes” que alhora són un controlador natural de plagues perjudicials pels ceps.

cep xarel·lo
Podeu veure el respecte a la biodiversitat que creix entre els ceps

Arribat en aquest punt podem extreure que estem presentant un celler força especial però no acaba pas aquí tot els que ens ofereix.
Actualment està potenciant varietats autòctones de la zona com el xarel·lo, el monastrell, i un dels raïms més oblidats del gran Penedès, el xarel•lo vermell.  Aquest prové d’unes vinyes velles de més de 70 anys  que produeix un vi blanc amb toc rosat per la fermentació i maceració amb les pells vermelloses d’aquest raïm. Aquestes transmeten  unes aromes i gustos frescos i expressius que no podeu deixar passar l’oportunitat de tastar.
A més, actualment ha replantat malvasia de Sitges, una altra varietat amb moltes possibilitats que de ben segur obtindrà uns resultats increïbles en els seus futurs vins. Alhora també treballa el merlot per l’elaboració del seu vi negre monovarietal  i un esplèndid rosat amb un equilibrat cupatge de monastrell.

Voldria fer incís en el seu vi blanc xarel•lo ja que està fermentat en àmfores d’argila.  Aquestes són poroses permetent microoxigenar el most-vi. Això permet fixar i potenciar el color i l’estructura de la mateixa manera que ho fa una bota però sense aportar aromes a torrats i respectant d’aquesta manera la màxima expressió del fruit i de la terra en que ha crescut.

 

àmfore per fermentar vi

àmfores d'argila per fermentar el seu xarel·lo

Evidentment no puc deixar de mencionar els altres vins que vam poder degustar amb l’Eduard com el rosat, el negre i un vi dolç (xarel·lo) que serà un dels nostres referents per la seva peculiar aroma i gust d’ametlla crua. Només ens va quedar per tastar un vi escumós que encara està en criança i que esperem amb gran expectativa. Podeu donar per fet que els seus vins tindran la presència que es mereixen en futurs articles del nostre blog.

La millor manera de tastar un vi és a la pròpia vinya on va nèixer

Finalment, animar-vos a tastar aquests vins al nostre restaurant o al seu celler situat en una casa pairal del segle XVIII al ben mig de Bonastre. La criança dels seus vins està situada als antics cups subterranis en que la seva família fermentava els vins de la zona antigament. Realment és sorprenent poder introduir-se dintre dels cups per poder reviure i entendre la tradició vinícola de la nostra regió. A més  podreu  realitzar una ruta per les vinyes on tastareu el vi sobre el terreny on comença tot.

SICUS

Elaborador: Eduard Pié
Direcció :
C/ Major, 8
Bonastre (Baix Penedès-Tarragona)
Telèfon: 636 248 109
info@sicus.cat
logotip sicus

 

Os queremos presentar una pequeña y joven bodega que elabora grandes vinos con una filosofía y unas maneras de entender la viticultura que seguro se harán lugar entre los grandes vinos del territorio.

Sicus, vinos de Terruños Mediterráneos

Queremos hablar de una manera sencilla para introduciros y animaros a conocer por vosotros mismos los vinos de terruño de Sicus. Antes de todo aclarar que cuando hablamos de terruño nos referimos al conjunto de aspectos que tendrán una influencia sobre el resultado final del vino, es decir, la variedad de la cepa, la micro-climatología de una parcela en concreto, la manera de cultivarla, la composición del terreno, etc, todo ello englobado es la personalidad del lugar y por tanto de Terruño (también conocido como Terroir).

Eduard Pié es el artífice en la elaboración de sus vinos en su pequeña bodega. Durante toda nuestra visita nos transmitió su gran conocimiento y pasión por la tierra, la vid y la viña que ha heredado de su familia.
Quizás lo más sorprendente no es que con los dos años que lleva con su propio proyecto (cuando tenía 25 años de edad) haya arrancado con tanta fuerza, si no lo que aún nos debe sorprender en los próximos años.

Eduard Sicus

Eduard nos explica cómo trabaja el xarel · lo

Sus viñedos se encuentran situadas en el macizo de Bonastre, un lugar idóneo para transmitir a las viñas ya sus frutos las características típicas del mediterráneo como la salinidad debido a la proximidad del mar, el mineralidad de los suelos y la expresión natural por respeto al entorno de la viña.

La filosofía de la bodega es muy clara, la obtención de vinos de gran calidad que reflejan todo el terruño y la expresión de donde han nacido. Por este motivo, se basan en una viticultura ecológica y sostenible con el entorno. Así pues no aplican ningún tipo de productos fitosanitarios para mantener la biodiversidad que crece de forma natural en la viña entorno de la vid. Cada parcela tiene su peculiaridad en especies vegetales aportando a la cepa una rentabilidad a la vez de producir la uva. Además, durante la visita entre las viñas pudimos comprobar un indicador claro de agricultura respetuosa con la aparición de “mariquitas” que a la vez son un controlador natural de plagas perjudiciales para los boletos.

cep xarel·lo

Podéis ver el respeto a la biodiversidad que crece entre las cepas

Llegado a este punto podemos extraer que estamos presentando una bodega bastante especial pero no acaba paso aquí todo los que nos ofrece.
Actualmente está potenciando variedades autóctonas de la zona como el xarel · lo, el monastrell, y una de las uvas más olvidados del gran Penedès, xarel · lo rojo. Este proviene de unas viñas viejas de más de 70 años que produce un vino blanco con toque rosado por la fermentación y maceración con las pieles rojizas de esta uva. Estas transmiten unos aromas y gustos frescos y expresivos que no puede dejar pasar la oportunidad de probar.
Además, actualmente ha replantado malvasía de Sitges, otra variedad con muchas posibilidades que seguro obtendrá unos resultados increíbles en sus futuros vinos. Al mismo tiempo también trabaja el merlot para la elaboración de su vino tinto monovarietal y un espléndido rosado con un equilibrado coupage de monastrell.

Quisiera hacer hincapié en su vino blanco Xarel · lo ya que está fermentado en ánforas de arcilla. Estas son porosas permitiendo microoxigenar el mosto-vino. Esto permite fijar y potenciar el color y la estructura de la misma manera que lo hace una bota pero sin aportar aromas a tostados y respetando de esta manera la máxima expresión del fruto y de la tierra en que ha crecido.

àmfore per fermentar vi

ánforas de arcilla para fermentar su xarel · lo

Evidentemente no puedo dejar de mencionar los otros vinos que pudimos degustar con Eduard como el rosado, el negro y un vino dulce (xarel · lo) que será uno de nuestros referentes por su peculiar aroma y sabor de almendra cruda. Sólo nos quedó por probar un vino espumoso que todavía está en crianza y que esperamos con gran expectativa. Pueden dar por hecho que sus vinos tendrán la presencia que se merecen en futuros artículos de nuestro blog.

La mejor manera de probar un vino es en el propio viñedo donde nació

Finalmente, animaros a probar estos vinos en nuestro restaurante o en su bodega situado en una casa “pairal” del siglo XVIII en medio de Bonastre. La crianza de sus vinos está situada en los antiguos cubos subterráneos en que su familia fermentaba los vinos de la zona antiguamente. Realmente es sorprendente poder introducirse dentro de los lagares para poder revivir y entender la tradición vinícola de nuestra región. Además podrá realizar una ruta por las viñas donde degustará el vino sobre el terreno donde empieza todo.

Sicus
Elaborador: Eduard Pié
Dirección:
C / Mayor, 8
Bonastre (Baix Penedès-Tarragona)
Teléfono: 636248109
info@sicus.cat
www.sicus.cat

logotip sicus

David Vernet

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.