3ªJornada de sommeliers, restauradors i acadèmics del Vijazz Penedès3ª Jornada para sumilleres y restauradores del Vijazz Penedès

Aquest dilluns va tenir lloc la tercera jornada per a sommeliers i restauradors del Vijazz Penedès celebrat a Vilafranca del Penedès i organitzat per l’Acadèmia Tastavins del Penedès i Sommeliers del Penedès.

Aquest any es va fer un tast magistral i conjunt amb en Xavier Ayala (sommelier i cap de sala del restaurant l’hotel Omm de Barcelona i president de l’Associació Catalana de Sommeliers).

Per aquest tast vam poder tastar una petita selecció de grans vins fets al Penedès:

– 3 Lustros 2005 de Gramona (Sant Sadurní d’Anoia). És un cava Gran Reserva elaborat a partir de Xarel·lo i macabeu. La paraula clau escollida per Xavier Ayala per definir aquest vi escumós és tradició.

–  Malvasia de Sitges del 2005 elaborat per Jané Ventura (el Vendrell). Aquest vi està elaborat amb la varietat autòctona de Sant Pere de Ribes. Aquest celler és pioner en la seva recuperació com a vi sec, cada any l’elabora d’una manera diferent per tal d’estudiar i perfeccionar el treball amb aquesta varietat. La paraula escollida és il·lusió.
Mencionar que podeu trobar la Malvasia de Sitges de Jané Ventura del 2011 a la nostra carta de vins.

– Aptia 2011 d’Agustí Torelló i Mata (Sant Sadurní d’Anoia) elaborat amb macabeu. Aquest vi és fermentat i criat en botes de roure francès.  La paraula escollida per aquest vi és coneixement.

– Aspriu 2010 del celler Pardas (Torrelavit) elaborat amb xarel·lo. És un vi blanc fermentat en dipòsits de ciment i criat en botes. La paraula escollida retorn.

– La Calma 2007 de Can Ràfols dels Caus (Avinyonet del Penedès) elaborat amb chenin blanc. Vi fermentat en botes de roure francès. La paraula escollida adaptació.

– Belat 2008 del celler Albet i Noya (Subirats) elaborat amb varietat negre autòctona recuperada anomenada belat. Vi negre fermentat i criat en fusta francesa. La paraula escollida recuperació.

– Mas La Plana 1996 del celler Miguel Torres (Vilafranca del Penedès) elaborat amb cabernet Sauvignon. Envellit durant 16 mesos en botes de roure francès. La paraula escollida és història.

– Sot Lefriec de 2006 del celler Alemany i Corrió (Vilafranca del Penedès) elaborat amb Cabernet Sauvignon, Merlot i Carinyena. Vi envellir durant 23 mesos en botes noves de roure francès. La paraula escollida és oportunitat.

– Sumoll del 2007 del celler Pardas (Torrelavit) elaborat amb la varietat autòctona Sumoll per elaborar un vi rosat jove.

Amb els tastos d’aquests vins ens donem conte que la DO Penedès és una gran zona vinícola amb molta història que al llarg d’aquest temps ha anat adquirint coneixement donant fruit a grans vins. Encara avui els grans referents estan basats en la tradició d’un país productor de vins excel·lents. Durant tot aquest temps els cellers de la nostra regió han  adaptat varietats foranies donant la personalitat característica del mediterrani. Amb aquestes  s’ha donat l’oportunitat a crear vins  esplèndids i únics gràcies als nostres terrers i clima. Amb il·lusió s’han començat projectes amb varietats poc reconegudes per elaborar vins únics.  En aquests darrers anys cellers joves han apostat per recuperar varietats autòctones i retornar d’aquesta manera prestigi als ceps que han format part des de sempre del paisatge del Penedès.

En Xavier Ayalà no podia expressar millor en paraules les característiques de la nostra regió. Durant molts anys potser una mica oblidada i desprestigiada però que ara creix i amb força gràcies a l’aposta per la qualitat dels cellers que estan ficant el Penedès al mapa de les regions vinícoles referents al món. Tal com va dir en Xavier hem d’apostar i creure’ns els nostres vins com únics i especials tant amb les varietats autòctones com les foranies, ja que la diversitat dels nostres terrers i climes de les sub-zones els hi donen les peculiaritats que tan agraden als nostres clients .  Tanmateix també voldria destacar que des del Penedès hem d’entendre les subzones com una riquesa i no com una divisió i confusió dels consumidors.

Per últim  mencionar que abans del tast vam tenir l’oportunitat de participar en el showroom per tastar i comentar conjuntament amb els elaboradors i professionals del vi al voltant de 300 referències de varis cellers del Penedès.

De ben segur que l’any que ve hi tornarem!

 

 

 

Este lunes tuvo lugar la tercera jornada para sumilleres y restauradores del Vijazz Penedès celebrado en Vilafranca del Penedès y organizado por la Academia Tastavins del Penedès y Sommeliers del Penedès.

Este año se realizó una cata magistral y conjunta con Xavier Ayala (sumiller y jefe de sala del restaurante del hotel Omm de Barcelona y presidente de la Asociación Catalana de Sommeliers).

Para esta cata pudimos probar una pequeña selección de grandes vinos hechos en el Penedès:

– 3 lustroso 2005 de Gramona (Sant Sadurní d’Anoia). Es un cava Gran Reserva elaborado a partir de Xarel · lo y macabeo. La palabra clave escogida por Xavier Ayala para definir este vino espumoso es tradición.

– Malvasia de Sitges de 2005 elaborado por Jané Ventura (El Vendrell). Este vino está elaborado con la variedad autóctona de Sant Pere de Ribes. Esta bodega es pionero en su recuperación como vino seco, cada año la elaboran de una manera diferente para estudiar y perfeccionar el resultado. La palabra elegida es ilusión.
Mencionar que puede encontrar la Malvasia de Sitges de Jané Ventura del 2011 en nuestra carta de vinos.

– Ficado 2011 de Agustí Torelló i Mata (Sant Sadurní d’Anoia) elaborado con Macabeo. Este vino es fermentado y criado en barricas de roble francés. La palabra escogida para este vino es conocimiento.

– Áspero 2010 de la bodega Pardas (Torrelavit) elaborado con xarel · lo. Es un vino blanco fermentado en depósitos de cemento y criado en botas. La palabra escogida retorno.

– La Calma 2007 de Can Ràfols dels Caus (Avinyonet del Penedès) elaborado con chenin blanco. Vino fermentado en barricas de roble francés. La palabra escogida adaptación.

– Belat 2008 de la bodega Albet i Noya (Subirats) elaborado con variedad negro autóctona recuperada llamada Belat. Vino tinto fermentado y criado en madera francesa. La palabra escogida recuperación.

– Mas La Plana 1996 del bodega Miguel Torres (Vilafranca del Penedès) elaborado con cabernet Sauvignon. Envejecido durante 16 meses en barricas de roble francés. La palabra elegida es historia.

– Sot Lefriec de 2006 de la bodega Alemán y Corrió (Vilafranca del Penedès) elaborado con Cabernet Sauvignon, Merlot y Cariñena. Vino envejecido durante 23 meses en barricas nuevas de roble francés. La palabra elegida es oportunidad.

– Sumoll de 2007 de la bodega Pardas (Torrelavit) elaborado con la variedad autóctona Sumoll para elaborar un vino rosado joven.

Con las catas de estos vinos nos damos cuenta de que la DO Penedès es una gran zona vinícola con mucha historia que a lo largo de este tiempo ha ido adquiriendo conocimiento dando fruto a grandes vinos. Aún hoy los grandes referentes están basados ​​en la tradición de un país productor de vinos excelentes. Durante todo este tiempo las bodegas de nuestra región han adaptado variedades foráneas dando la personalidad característica del mediterráneo. Con estas se ha dado la oportunidad a crear vinos espléndidos y únicos gracias a nuestros terruños y clima. Con ilusión han comenzado proyectos con variedades poco reconocidas para elaborar vinos únicos. En estos últimos años bodegas jóvenes han apostado por recuperar variedades autóctonas y devolver de esta manera prestigio a las cepas que han formado parte desde siempre del paisaje del Penedès.

Javier Ayala no podía expresar mejor en palabras las características de nuestra región. Durante muchos años quizás un poco olvidada y desprestigiada pero que ahora crece y con fuerza gracias a la apuesta por la calidad de las bodegas que están metiendo el Penedès en el mapa de las regiones vinícolas referentes al mundo. Tal como dijo Xavier debemos apostar y creernos nuestros vinos como únicos y especiales aunque sean variedades foráneas, ya que la diversidad de nuestros terruños y climas de las sub-zonas les dan las peculiaridades de nuestros vinos. Sin embargo también quisiera destacar que desde el Penedès debemos entender las subzonas como una riqueza y no como una división y confusión para nuestros clientes.

Por último también mencionar que antes de la cata tuvimos la oportunidad de participar en el showroom para probar y comentar conjuntamente con los elaboradores y profesionales del vino alrededor de 300 referencias de varios bodegas del Penedès.

Seguro que el año que viene volveremos!

David Vernet

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.