Recepta pa de Sant JordiReceta pan de San Jordi

S’acosta una de les diades més esperades per la cultura de Catalunya, Sant Jordi. Aquest any coincideix amb les Jornades Gastronòmiques de Cuina Catalana per aquesta raó teniu un gran motiu d’arrodonir aquest dia tant típic de Catalunya amb la millor cuina tradicional a través del nostre menú gastronòmic en què podreu gaudir de fins a 13 elaboracions del Corpus de la Cuina Catalana amb la possibilitat de fer un maridatge amb els cellers del col•lectiu Terra i Taula.

A més des de el municipi de Calafell us proposem diverses activitats culturals en motiu de la Diada de Sant Jordi per tal que aquest dia sigui el més gastronòmic i cultural possible.

A més com cada any a la taula i trobareu el típic pa de Sant Jordi. Aquest va ser creat l’any 1980 per un forner barceloní anomenat Eduard Crespo i difós per tot el gremi de flequers de Barcelona. Actualment, aquesta recent tradició gastronòmica està estesa per tot Catalunya amb les seves respectives variants. Així doncs us animo a comprar-ne als forns dels nostres pobles, però pels més atrevits us aconsello elaborar-lo vosaltres mateixos. Tot i ser un pa una mica més laboriós que el comú, el resultat és molt satisfactori.

Tot l’equip del restaurant Vell Papiol us desitgem una Feliç Diada de Sant Jordi!

Recepta Pa Sant Jordi

Ingredients:

400 gr de farina de força (farina de pa)
200 ml d’aigua
15 gr de llevat biològic
5 gr de sal

40 gr de nous
120 gr de sobrassada de Mallorca
80 gr de formatge de Maó o formatge curat. El nostre cas hem utilitzat un formatge curat de cabra del Vendrell

Elaboració:

Primer de tot heu de fer una massa de pa convencional.
Fer un volcà amb la farina i afegir el llevat diluït amb l’aigua tèbia i la sal. Amassar fins obtenir una massa de pa homogènia.
Tot seguit, separar en tres parts la massa i mesclar cadascuna amb un dels ingredients.

Pel que fa la massa amb sobrassada, alhora d’elaborar-la haureu de valorar si ficar més o menys sobrassada segons el color que agafa, ja que dependrà de tipus de sobrassada que disposeu per la recepta.

Pel que fa la massa de formatge, depenent de la qualitat del formatge obtindreu un pa més gustós. Recomanem agafar un formatge curat de maó o similar. En tot cas, també ho podríeu fer amb un formatge ratllat tipus emmental.

Per últim, per elaborar la massa de nous no fa falta esmicolar el fruit sec ja que alhora d’amassar-la ja s’anirà partint a una mida adequada.

Un cop tingueu les tres masses, les heu d’estirar amb un corró de cuina fins obtenir una massa rectangular de la mateixa mida. Desprès amb un ganivet heu de fer 4 parts iguals de la massa de la sobrassada i 5 parts iguals de la massa amb formatge. Tot seguit, com podeu veure a les fotografies heu d’anar interposant les capes formant les quatre barres de la bandera catalana.

A continuació heu d’estirar la massa de nous en forma rectangular. Afegir a sobre les quatre barres i tancar amb la massa de nous amb l’ajuda d’una mica d’aigua per segellar bé.

Finalment, tallar la barra en porcions de 5 cm de gruix. Disposar aquests talls en una safata de forn i deixar fermentar fins doblar aproximadament el seu volum.

Passat l’estona de la fermentació coure al forn a 180 º durant 30 minuts. Un cop cuit, quan el talleu us ha d’aparèixer la bandera catalana al centre.

Se acerca una de las festividades más esperadas por la cultura de Cataluña, Sant Jordi. Este año coincide con las Jornadas Gastronómicas de Cocina Catalana por esta razón tiene un gran motivo de redondear este día tan típico de Cataluña con la mejor cocina tradicional a través de nuestro menú gastronómico en el que podrá disfrutar de hasta 13 elaboraciones del Corpus de la cocina Catalana con la posibilidad de hacer un maridaje con las bodegas del colectivo Tierra y Tabla.

Además desde el municipio de Calafell proponemos diversas actividades culturales con motivo de la Diada de Sant Jordi para que este día sea el más gastronómico y cultural posible.

Además como cada año en la mesa encontrará el típico pan de Sant Jordi. Este fue creado en 1980 por un panadero barcelonés llamado Eduard Crespo y difundido por todo el gremio de panaderos de Barcelona. Actualmente, esta reciente tradición gastronómica está extendida por toda Cataluña con sus respectivas variantes. Así pues os animo a comprar los hornos de nuestros pueblos, pero los más atrevidos os aconsejo elaborarlo vosotros mismos. A pesar de ser un pan un poco más laborioso que el común, el resultado es muy satisfactorio.
Todo el equipo del restaurante Vell Papiol os deseamos una Feliz día de Sant Jordi!

Receta Pan de San Jordi

Ingredientes:

400 gr de harina de fuerza (harina de pan)
200 ml de agua
15 gr de levadura biológica
5 gr de sal

40 gr de nueces
120 gr de sobrasada de Mallorca
80 gr de queso de Mahón o queso curado. Nuestro caso hemos utilizado un queso curado de cabra de El Vendrell

Elaboración:

En primer lugar ha de hacer una masa de pan convencional.
Hacer un volcán con la harina y añadir la levadura diluida con el agua tibia y la sal. Amasar hasta obtener una masa de pan homogénea.
A continuación, separar en tres partes la masa y mezclar cada una con uno de los ingredientes.

En cuanto a la masa con sobrasada, a la vez de elaborarla deberá valorar si meter más o menos sobrasada según el color que toma, ya que dependerá de tipo de sobrasada que dispone para la receta.

En cuanto a la masa de queso, dependiendo de la calidad del queso obtendrá un pan más sabroso. Recomendamos tomar un queso curado de Mahón o similar. En todo caso, también lo podrías hacer con un queso rallado tipo emmental.

Por último, para elaborar la masa de nueces no hace falta desmenuzar el fruto seco ya que a la vez de amasarla ya se irá partiendo a un tamaño adecuado.

Una vez que tenga las tres masas, las debe estirar con un rodillo de cocina hasta obtener una masa rectangular del mismo tamaño. Después con un cuchillo debe hacer 4 partes iguales de la masa de la sobrasada y 5 partes iguales de la masa con queso. Acto seguido, como podéis ver en las fotografías tenéis que ir interponiendo las capas formando las cuatro barras de la bandera catalana.

A continuación tenéis que estirar la masa de nueces de forma rectangular. Añadir sobre las cuatro barras y cerrar con la masa de nueces con la ayuda de un poco de agua para sellar bien.

Finalmente, cortar la barra en porciones de 5 cm de espesor. Disponer estos cortes en una bandeja de horno y dejar fermentar hasta doblar aproximadamente su volumen.

Pasado el rato de la fermentación hornear a 180 º durante 30 minutos. Una vez cocido, al cortar os debe aparecer la bandera catalana en el centro.

David Vernet

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.