Un any de feina amb Terra i Taula
2523
post-template-default,single,single-post,postid-2523,single-format-standard,theme-stockholm,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qode-social-login-1.1.5,qode-restaurant-2.0.2,stockholm-core-2.4.3,woocommerce-no-js,select-theme-ver-9.9,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-wpml-enabled,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Un any de feina amb Terra i Taula

Article transcrit directament de la web de Terra i Taula.

Aniversari

Aquest passat dimarts 3 de desembre ha tingut lloc als cellers Jané Ventura del Vendrell la celebració del primer aniversari del col·lectiu.

En aquesta celebració hi han assistit més d’un centenar de persones completant l’aforament màxim previst per aquesta activitat i en què malauradament han quedat fora un gruix important de persones.

Més fotografies al nostre compte de flickr.

Vídeo de Televisió El Vendrell en què apareix el reportatge/notícia d’aquesta activitat (a partir del minut 6 i 22 segons).

Aquest acte es va dur a terme en dues parts:

Primera Part:
En aquesta primera part es va donar la benvinguda als assistents a l’aniversari en què alhora es va agrair als cellers Jané Ventura l’acollida d’aquest acte. Tot seguit els integrants del col·lectiu van definir en primera instància el col·lectiu, els objectius que s’havien marcat en el moment de la seva formació i el que podria aportar cada sector professional al col·lectiu. aniversari4A continuació, a través d’imatges que s’anaven projectant el col·lectiu ha fet un balanç de tota la feina duta en aquest primer any: (Podeu veure un vídeo amb imatges sobre aquest any de feina)

 Desembre 2012
o Jornades gastronòmiques de l’oli novell Torclum
 Febrer 2013
o Jornades gastronòmiques del Calçot del Montmell
 Març 2013
o Què hi ha darrere d’un plat?
 Abril 2013
o Jornades gastronòmiques de la Cuina Catalana al Baix Penedès
 Maig 2013
o Jornades gastronòmiques del Formatge del Penedès
o Presentació del primer formatge de cabra amb garrofa creat per les jornades gastronòmiques
 Juny 2013
o Participació a les 6enes Jornades de la Penedesfera com a col·lectiu present en el web 2.0 i xarxes socials.
 Juny-Juliol 2013
o Participació de tots els integrants en el Bus Alícia al Vendrell amb un taller amb tast i maridatge basat amb la “Cuina del Baix Penedès”
o Participació també en altres tallers amb diversos integrants a Vendrell, Coma-ruga i Calafell. Taller de la Garrofa, Taller de l’oli verge extra, verdures ecològiques i varietats autòctones de raïm, Taller dels mètodes de pesca, la cuina de bord i el Calafell dolç, Taller de l’aigua de mar de les espècies marines oblidades.
 Octubre 2013
o Jornades gastronòmiques del Vinagre Forvm

 Novembre 2013
o Jornades gastronòmiques de l’Horta de Tardor

Des del col·lectiu fem una valoració molt positiva d’aquest primer any en què hem treballat per:
 Presentar els productes que elaboren els productors i viticultors/enòlegs.
Donar a conèixer els cuiners i les seves propostes gastronòmiques maridades amb els vins elaborats pels viticultors/enòlegs del col·lectiu.
Podem dir que a través d’aquests professionals hem volgut:
Donar a conèixer i explicar com neix el producte de mans dels productors a través de les a les seves finques o cellers.
Donar a conèixer com poder utilitzar-los a la cuina a través dels tallers de cuina i en quins vins acompanyar-los.
A través de les jornades gastronòmiques potenciar els productes i vins a la gent de la comarca però també als visitants que acollien els nostres restaurants. Tanmateix, ser un aparador i promocionar els productes gastronòmicament amb les propostes dels cuiners a les seves cartes i menús d’una manera innovadora.

A continuació va tenir lloc l’agraïment públic al Sr. Xavier Mestres per l’apadrinament d’aquest primer any del col·lectiu. El padrí d’aquest any ens ha aconsellat i transmès la seva experiència com a cuiner i membre d’altres col·lectius o institucions. A més, conjuntament amb ell i l’Institut Català de la Cuina Catalana, Terra i Taula ha pogut contribuir a la seva promoció dins de la nostra comarca com també a la seva Candidatura Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

aniversari2

Tot seguit s’ha presentat el que serà el nou padrí 2014: el cuiner, gastrònom i director de la Fundació Alícia, el Sr. Toni Massanés. Pel nostre col·lectiu aquest apadrinament és molt important per l’experiència i els coneixements que ens pot aportar gràcies a la seva trajectòria que el fa un dels gastrònoms més reconeguts, prestigiosos i demandats arreu del de la geografia catalana però també internacionalment. Tanmateix des de Terra i Taula també s’intentaran organitzar activitats relacionades amb el padrí i el que representa, la Fundació Alícia. Finalment també amb aquest nou padrí pretenem seguir promocionant el Baix Penedès, els seus productes i gastronomia arreu del territori català. El Sr. Toni Massanés s’ha dirigit al col·lectiu animant-nos a seguir treballar dur pel patrimoni culinari i el fet de cuinar. El nou padrí s’ha dirigit als assistents de la importancia de cuinar i fer-ho amb el producte del nostre entorn.

Segona part :
Tot seguit, s’ha iniciat la segona part de l’acte en què primer s’ha explicat per part del col·lectiu diverses informacions sobre l’ingredient principal del tast, la garrofa. Els garrofers formant part del paisatge del Baix Penedès i hem cregut oportú aprofitar aquest primer aniversari per donar-lo a conèixer i potenciar des de la cuina i amb la resta dels productes de la comarca. Aquesta part informativa i de difusió ha comptat amb la col·laboració del President de l’Associació d’ Empreses Innovadores de la Garrofa (EiG) que ha valorat la feina i la promoció del col·lectiu d’aquest peculiar ingredient. A continuació, s’ha presentat el grup Avoi Jaçç Quartet integrat per una batería amb Enric Batlle; el baix per Ramon Rosell; saxos amb Isidre Melendres i piano i gralla amb Jordi López. i s’ha agraït a l’Associació de Músics del Baix Penedès la seva participació a l’acte amb un maridatge musical basat en la cerca de peces que expressin els productes i tastets dels productes.

A partir d’aquí ha començat la segona part de l’acte en què els assistents han pogut “tastar el Baix Penedès” a través de tots els sentits. Així doncs, s’ha fet un tast dirigit amb les explicacions de cuiners, productors, enòlegs i músics sobre allò que s’anava tastant, bevent i escoltant.

1459899_608935449141850_760776504_n

Tastets amb garrofa i productes del Baix Penedès,maridats amb vins caves i música:

1· Oli novell amb pa de pagès / Caramel d’oli d’oliva amb garrofa / Formatge de cabra amb garrofa Cava Do Gran Reserva – Celler Jane Ventura
Música: MESSAGE IN A BOTTLE – The Police

2· Xarrup de crema de remolatxa, escuma de formatge “Garrotxa” i pols de garrofa Xarel·lo Vermell 2012 – Celler Sicus
Música:  ENGLISHMAN IN NEW YORK – Sting

3· Coca de recapte de garrofa, calçot i formatge tendre Vinyater 2013 – Celler Partida Creus)
Música: WATERMELON MAN – Herbie Hancock

4· Caneló de pasta fresca de garrofa farcit de bacallà i espinacs a la catalana Chardonnay 2012 – Celler Avgvstvs
Música: DESAFINADO – Antonio Carlos Jobim

5· Escabetx fred de peix blau amb oli aromatitzat amb garrofa i vinagre Forvm Cava Rosat Reserva de la Música – Celler Jané Ventura)
Música: REDEMPTION SONG – Bob Marley

6· Brotxeta de pollastre marinat amb oli de garrofa i arrebossada de Calçot en pols. Blanc de Sumoll 2012 – Celler Partida Creus
Música: CANTALOUPE ISLAND – Herbie Hancock

7· Mini hamburguesa de garrofa i brotons Merlot Syrah 2012 – Celler Avgvstvs Música: HUNGRY HEART – Bruce Springsteen

8· Pastís de formatge amb galeta cruixent de garrofa Meliterrani 2011 – Celler Sicus
Música:WOMAN – John Lennon

Peça final per la garrofa: LA GRALLA PUJA AL BLUES – Jordi López Serra

DSC_0076

David Vernet

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.