Descobrint els Vins L’Apical

apical 2

El passat diumenge vam descobrir i gaudir dels vins l’Apical amb els seus impulsors, Martí Giralt i Sergi Sevillano. Dos joves emprenedors que van inciar fa dos anys el projecte de produir vins de qualitat de varietats autòctones del Penedès, concretament el Macabeu vinificada com a blanc i la Sumoll destinada al rosat.

Com sempre en els tastos que fem al restaurant busquem que siguin per gaudir del vi però també per aprendre i donant a conèixer coses noves i interessants pels assistents. En aquest cas vam començar el tast provant dues varietats blanques de Most de Suc de Vida (elaborat per Daniel Pascual), la Xarel·lo i el Macabeu per tal de fer una comparació i percebre els trets varietals i de tast de les dues varietats. El mateix vam fer amb el Most de Sumoll que particularment estava extret de la mateixa finca en que s’elabora L’Apical.

Desprès vam començar el tast de vins L’Apical. Vam tastar i comparar el Macabeu 2014 i 2013 per conèixer per una banda les característiques d’aquest vi i alhora poder fer una comparativa entre els dos vins per veure les diferències de climatologia i evolució amb ampolla. Vam descobrir dos vins de complexitat aromàtica en què les aromes varietals i les provinents de la bóta fan un binomi elegant que immediatament et crida a tastar-lo. En boca esdevé un vi fresc gràcies a una acidesa viva. Alhora és un vi cremós pels treballs de mares a la bóta en que un cop més les aromes de la fruita i la fusta hi apareixen amb intensitat i alhora delicadesa. Un vi que et perdura a la boca i que et fa gaudir dels seus matisos durant una estona. Un vi que a més és ben viu a copa, és a dir, que evoluciona en copa exponencialment fent de la paciència una virtut per redescobrir nous trets i gaudir-lo al màxim. Un vi gastronòmic per les seves característiques que en aquest cas vam maridar amb una Flor de carbassó farcida de bacallà, albergínia blanca i sobrassada.

apical 3

També vam tastar el Sumoll 2014 vinificat com a rosat. Ena quest cas ens vam trobar davant d’un vi rosat peculiar i alhora sorprenent per les seves característiques que no acostumem a trobar els els rosats amb certa tipicitat golosa i a vegades excessivament perfumat. El Rosat de l’Apical esdevé una altre vegada un vi gastronòmic per la seva acidesa viva que fa que sigui un vi rosat fresc que et permet gaudir-lo sol però sobretot maridar-lo fàcilment amb plats d’un ventall ampli, des de lleugers fins a elaboracions més complexes. Un vi rosat més rústic, molt varietal i amb les notes molt lleugeres de torrats provinents del treball en bóta. Un vi que vam creure oportú acompanyar-lo amb un Tataki de llom de salmó fumat de llavors amb fons de cigrons de Cal Camat. Un rosat ideal per acompanyar un àpat durant l’estiu.

apical 4

Volem agrair la presència dels productors i les seves explicacions que ens van permetre conèixer i gaudir dels seus vins, al mateix temps que apreníem coses noves d’una forma didàctica i positiva.

Al setembre continuarem amb nous tastos als nostres restaurant. Us esperem per seguir fent cultura del bon vi i bon producte d’aquí i més enllà.

apical 1

 

David Vernet

Format a l'Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils on, gràcies a bons resultats a concursos de joves cuiners, aconsegueixo plaça d'alumne en pràctiques al restaurant el Bulli de Ferran Adrià durant 4 mesos del 2005. Hi tornaria posteriorment a la temporada 2006 com a stager i consolidaria una filosofia crítica amb un mateix, una gran exigència en el treball i la recerca d'arguments en tot el que implica el dia a dia a la cuina. A la meva estada d'un mes el 2008 al Restaurant Lafitte a Kuala Lumpur (Malàisia) Kevin Cherkas m'influiria professionalment en la capacitat de gestió i organització de la cuina, així com per la capacitat creativa sense límits. El mateix 2008 entro a treballar com ajudant a la cuina de Michel Guerard a les Landes franceses, durant tot un any. En aquesta etapa i sobretot amb l’experiència del Chef Jacky i Xavier m'impregno del sentit de la professió de cuiner i la importància vital del respecte pel producte i tot el seu entorn. Aprenc la tècnica culinària clàssica i m'enriqueixo de la cultura gastronòmica francesa. A nivell personal és de les etapes més importants ja que conec la meva dona Cinthia, també cuinera. Des dels inicis i fins l'actualitat he estat treballant conjuntament amb el meu pare, que m'ha transmès la cuina catalana (especialment aquella amb arrels marineres) i l'experiència per treballar sempre el millor producte de temporada i de qualitat, fet que em va portar a ser un dels membres fundadors del col.lectiu Terra i Taula, unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Des del 2011 escric i parlo de tot el que envolta la gastronomia al nostre blog gastronòmic, Calafell ràdio setmanalment i Ràdio El Vendrell mensualment com integrant de Terra i Taula

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.