Taller de cuina iber

Aquest passat dissabte 3 d’octubre va tenir lloc un taller de cuina iber en motiu del Cap de setmana ibèric organitzat arreu de Catalunya per donar a conèixer el passat iber de les nostres terres. Aquest any el tema central triat per difondre aquesta cultura era l’alimentació.

Com a cuiner estic molt content d’haver participat en aquest taller i poder endinsar-me en l’estudi i l’aprenentatge dels ingredients i aliments de fa 2000 anys. Com a cuiner és un orgull i un enriquiment poder treballar conjuntament amb un arqueòleg, Josep Pou. Des de l’inici de la meva formació i sobretot pel pas fet al restaurant El Bulli vaig entendre en la necessitat de créixer i formar-se en àmbits i amb professionals de diversos sectors. Crec que la cuina és més que el simple fet de cuinar i elaborar plats, sinó que també és coneixement, cultura, patrimoni, ciència, art, història, etc. En aquest cas, poder treballar amb l’arqueologia, és a dir, amb la nostra història com a poble ens permet conèixer el passat i valorar-lo per entendre el present i intentar  preparar un bon futur.

Aquest taller el que proposàvem era l’elaboració de receptes amb ingredients que podríem trobar fa 200o anys entre els cossetans.  Evidentment la idea era adaptar molt les receptes per tal de poder-les fer atractives i interessants pels assistents per redescobrir nous ingredients o elaboracions que poguessin fer a casa.

El menú que vam preparar vam ficar sobre la taula varis conceptes o ingredients que van servir perquè l’arqueòleg ens podes explicar com vivien i s’alimentaven els ibers.

– Vi d’espècies. Enriquirem un vi amb espècies ibers i quedarà com a resultat un vi aromatitzat del tot més atractiu.

– Coca freda feta de cereals, porro, ceba i alls tendres. Dues versions una de carn (escabetx de conill) i una de peix (peix fumat).

– La tècnica de l’escabetx. Un mètode de conservació de la cuina antiga que esdevé un plat d’estiu fred.

– Garum d’anxoves adaptada als temps.

– Els cereals i la seva cocció. Espelta, ordi, civada, blat,… Tots aquests cereals els vam aplicar en 3 degustacions:

– Amanida d’ordi amb garum

– Espelta cremosa amb verdures de proximitat

– Blat amb arrels i herbes aromàtiques.

– Dolços amb un pastís a base de mató de cabra  i garrofa.

– Pastes de mel tipus Bazyma

Així doncs durant el curs vam parlar sobre el vi i la seva elaboració (Vi d’espècies), mètodes de conservació (escabetx i el fumat), el pa i les farines com a base (coca enramada/recapte), els làctics bàsics en l’alimentació (flam de mató), el dolç més predilecte de l’època (la mel), la diversitat dels cereals antics (la cuina diversa i aplicada dels cereals), els ingredients de la època (en la utilització de productes en diverses receptes).

En el següent enllaç trobareu les receptes.

Us deixem algunes fotografies de l’acte:

12096082_183826231951313_1960162888038817000_n 12144708_183826418617961_1777639123205648600_n 12106928_183826381951298_1809544203240350603_n

taller iber 5 taller iber 3 taller iber 4

 

David Vernet

Format a l'Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils on, gràcies a bons resultats a concursos de joves cuiners, aconsegueixo plaça d'alumne en pràctiques al restaurant el Bulli de Ferran Adrià durant 4 mesos del 2005. Hi tornaria posteriorment a la temporada 2006 com a stager i consolidaria una filosofia crítica amb un mateix, una gran exigència en el treball i la recerca d'arguments en tot el que implica el dia a dia a la cuina. A la meva estada d'un mes el 2008 al Restaurant Lafitte a Kuala Lumpur (Malàisia) Kevin Cherkas m'influiria professionalment en la capacitat de gestió i organització de la cuina, així com per la capacitat creativa sense límits. El mateix 2008 entro a treballar com ajudant a la cuina de Michel Guerard a les Landes franceses, durant tot un any. En aquesta etapa i sobretot amb l’experiència del Chef Jacky i Xavier m'impregno del sentit de la professió de cuiner i la importància vital del respecte pel producte i tot el seu entorn. Aprenc la tècnica culinària clàssica i m'enriqueixo de la cultura gastronòmica francesa. A nivell personal és de les etapes més importants ja que conec la meva dona Cinthia, també cuinera. Des dels inicis i fins l'actualitat he estat treballant conjuntament amb el meu pare, que m'ha transmès la cuina catalana (especialment aquella amb arrels marineres) i l'experiència per treballar sempre el millor producte de temporada i de qualitat, fet que em va portar a ser un dels membres fundadors del col.lectiu Terra i Taula, unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Des del 2011 escric i parlo de tot el que envolta la gastronomia al nostre blog gastronòmic, Calafell ràdio setmanalment i Ràdio El Vendrell mensualment com integrant de Terra i Taula

1 Comment

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.