La nostra cuina viatja amb Terra i Taula a Estocolm

Continuem treballant conjuntament amb el col·lectiu Terra i Taula per dur la cuina de territori ben lluny, i aquest mes d’abril fins a Estocolm. Molt contents de forma part d’aquest gran col·lectiu amb una filosofia i valors que ens enriqueixen com a cuiners i restaurant.

Us Deixem article i fotos extret de la web de Terra i Taula sobre el viatge.

Viatge a Estocolm

viatge Estocolm 3 - tit

Aquest any CATALUNYA, ha estat guardonada com REGIÓ EUROPEA DE LA GASTRONOMIA 2016, un reconeixement que demostra la qualitat del seu patrimoni agroalimentari i turístic i simbolitza l’excel·lència dels seus productes, de la seva cuina i de les seves tradicions. El distintiu Regió Europea de la Gastronomia situa Catalunya com a una regió capdavantera a Europa en l’àmbit alimentari i turístic. La bona feina dels productors, restauradors, centres de recerca, escoles, mitjans de comunicació, entitats i xefs catalans, entre els quals es troba Carme Ruscalleda, ambaixadora del títol, ha fet d’aquesta gastronomia i dels productes alimentaris una referència internacional. Durant aquest any s’han organitzat diverses activitats al voltant de la gastronomia i el portal #somgastronomia. Una de les activitats en els quals participen els col·lectius de cuina d’arreu del territori és el Som Gastronomia Tour que pretén a través de la gastronomia, la cuina i els productes agroalimentaris donar a conèixer Catalunya des de la vessant gastronòmica a professionals i premsa del sector turístic del país on es celebra l’esdeveniment.

20160411_090031

 

Aquesta primera gira ha començat per la ciutat d’Estocolm i amb el col·lectiu Terra i Taula com a col·lectiu que ha preparat la vessant gastronòmica per donar a conèixer la cuina catalana i els seus productes amb les peculiaritats de producte i plats del Baix Penedès, Gran Penedès i Camp de Tarragona. En aquest acte dut a terme a Estocolm dilluns 11 de novembre del 2016 hi van assistir una vuitantena de professionals del sector turístic. L’acte constava de diverses parts:

 • Contacte directe amb membres de l’Agencia Catalana de Turisme per explicar i donar a conèixer els productes i paquets turístics de la província de Tarragona.

20160411_105622

 • Explicació de Catalunya com a regió gastronòmica europea.
 • Una guia i mostra de productes de mercat, temporada i especialment referents de Penedès i Camp de Tarragona.
 • Viatge a Estocolm - tit (1) 12963413_1317288531630974_7791292113527747491_n
 • Un taller de cuina pràctic en que els assistents van elaborar in situ:
  • Pa amb tomàquet amb embotits catalans
  • Picada de xató
  • Amanida de Xató

P1030620-1024x768

 • Taller Showcooking en que es van elaborar dos plats:
  • Escabetx de peix blau i cítrics
  • Fideus rossejats de marisc
  • Bunyols de Vent

12718200_991041690931207_4810649379454209639_n

 • Finalment es va oferir un menú degustació amb plats d’arrel catalana i característics del Penedès i Camp de Tarragona.11245479_991041087597934_1372855586743524722_n
 1. Vermut: olives, seitons en vinagre i musclos del Delta

 

 1. Xató

 

 1. Bull de tonyina amb cigrons

 

 1. Calçots en diferents textures: crema, calents i escalivats

 

 1. Arròs negre amb sipions

 

 1. All cremat escorpora i llongos

 

 1. Caneló d’ànec i espigalls amb bolets

 

 1. Faves a la catalana

 

 1. Pollastre amb gambes – “Mar i muntanya”

 

 1. Crema catalana cremada

 

 1. Garrofa

 

 1. Fruits secs

 

 1. Pans degustació

 

 1. Catànies, carquinyolis i bufats

 

Des de el col·lectiu Terra i Taula fem una valoració molt positiva per poder ser partícips en la representació de la cuina catalana i de la nostra regió. Creiem que ha estat una experiència molt positiva per repercutir i generar debat en el sector professional suec dedicada al Turisme i alhora una gran experiència pel col·lectiu per l’èxit de l’acte amb els reptes i les responsabilitats que comportava el viatge i la distància.

 

El col·lectiu agraeix a la ACT i l’equip de Forum gastronòmic la seva confiança. Tanmateix agraïm l’esforç als 4 cuiners implicats a l’esdeveniment Jordi Guillem (Restaurant Lo Mam), Josep Pascual ( Restaurant Ull de Llebre), David Vernet (Restaurant Vell Papiol) i Oriol Rossell, Maria Vidal i Ricardo Esteban (L’Obrador Pastissers). Tanmateix als dos productors que van acompanyar per representar el sector agroalimentari Jordi Pascual (Oli d’Oliva Torclum) i Albert Roca ( Cellers Agvstvs Forvm). També a la resta de l’equip del col·lectiu per col·laborar en tot moment en la preparació de l’acte previ i de presentació de producte: Camp de la Sort, Melmelades de Cal Lluc, Llegums Cal Camat i cellers Jané Ventura, Sicus i Partida Creus. Tanmateix agrair a la resta de productors d’altres comarques de la regió.

Viatge a Estocolm - tit (2)

 

Com anècdota us volem compartir un últim vídeo en que un cuiner suec va decidir ficar música durant la recollida de cuina. Malauradament vam fer arribar la nostra cuina però encara hi ha una llarga feina a ensenyar la música que ens identifica als catalans.

David Vernet

Format a l'Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils on, gràcies a bons resultats a concursos de joves cuiners, aconsegueixo plaça d'alumne en pràctiques al restaurant el Bulli de Ferran Adrià durant 4 mesos del 2005. Hi tornaria posteriorment a la temporada 2006 com a stager i consolidaria una filosofia crítica amb un mateix, una gran exigència en el treball i la recerca d'arguments en tot el que implica el dia a dia a la cuina. A la meva estada d'un mes el 2008 al Restaurant Lafitte a Kuala Lumpur (Malàisia) Kevin Cherkas m'influiria professionalment en la capacitat de gestió i organització de la cuina, així com per la capacitat creativa sense límits. El mateix 2008 entro a treballar com ajudant a la cuina de Michel Guerard a les Landes franceses, durant tot un any. En aquesta etapa i sobretot amb l’experiència del Chef Jacky i Xavier m'impregno del sentit de la professió de cuiner i la importància vital del respecte pel producte i tot el seu entorn. Aprenc la tècnica culinària clàssica i m'enriqueixo de la cultura gastronòmica francesa. A nivell personal és de les etapes més importants ja que conec la meva dona Cinthia, també cuinera. Des dels inicis i fins l'actualitat he estat treballant conjuntament amb el meu pare, que m'ha transmès la cuina catalana (especialment aquella amb arrels marineres) i l'experiència per treballar sempre el millor producte de temporada i de qualitat, fet que em va portar a ser un dels membres fundadors del col.lectiu Terra i Taula, unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Des del 2011 escric i parlo de tot el que envolta la gastronomia al nostre blog gastronòmic, Calafell ràdio setmanalment i Ràdio El Vendrell mensualment com integrant de Terra i Taula

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.