Arrenquem 5ena de Temporada amb Terra i Taula amb l’apadrinament de la cuinera Iolanda Bustos

Un plaer una vegada més compartir acte i coneixements amb un equip exemplar com el del col·lectiu. Us deixem article:

La cuina botànica centra les creacions dels cuiners del col·lectiu penedesenc que s’han tastat a ‘Baix Penedès, flora salvatge’ celebrat aquest dimarts al Celler Avgvstvs Forvm

Bustos ha reinvindicat les grans possibilitats que donen herbes i les flors en la cuina i la recuperació dels coneixements ancestrals sobre la flora silvestre

Les flors, els brots, les herbes i la flora salvatge han estat les protagonistes de “Baix Penedès, flora salvatge”, el nou acte que ha programat el col·lectiu Terra i Taula per inaugurar el seu cinquè any d’activitat, que compta amb l’apadrinament de la prestigiosa cuinera Iolanda Bustos, Xef del Restaurant la Calèndula de Regencó (Girona) i  especialitzada en la cuina botànica. L’acte s’ha celebrat aquest dimarts 21 de març l’Espai Entrevinyes del Celler Avgsvts Forvm, a Sant Vicenç de Calders (el Vendrell) amb l’assistència d’una cinquantena de persones.

La padrina de Terra i Taula durant aquests propers dotze mesos, Iolanda Bustos, agafa el relleu del gastrònom Pere Tapias. En la seva intervenció, Bustos ha lamentat que “no ens relacionem i hem perdut el contacte amb la natura” i ha reivindicat la cuina com “una manera de connectar amb ella”. “A la natura durant tot l’any podem trobar moltes flors i herbes que es poden menjar, però aquesta flora és una gran desconeguda. Hem de recuperar els coneixements ancestrals”, ha afirmat la cuinera empordanesa.

Bustos ha indicat que pel Baix Penedès es podrien trobar un centenar de plantes silvestres comestibles en la seva totalitat o en alguna part i que ella en té catalogades un total de 400. També ha apostat per tenir un bon rebost d’herbes per elaborar plats, però també xarops i fermentacions. Els assistents a l’acte han pogut tastar una cervesa elaborada per Bustos amb boixac, calèndula i flor de saüc.

Un dels membres de Terra i Taula, David Vernet, del Restaurant Vell Papiol, ha explicat que en els primers quatre anys del col·lectiu havien volgut donar visibilitat als productes, el vi i la cultura i que amb la figura de Iolanda Bustos volen reivindicar el paisatge i l’entorn a través de la seva cuina botànica.

 

Creacions amb ‘flora salvatge’

L’acte de presentació ha comptat  degustació gastronòmica amb creacions dels quatre cuiners de Terra i Taula (Lo Mam, Ull de Llebre, Vell Papiol, Obrador Oriol Rossell) elaborades amb productes dels integrants del col·lectiu, però també amb ingredients que trobem al nostre entorn de manera salvatge. Aquestes quatre degustacions han anat maridades amb 4 vins dels cellers del col·lectiu (Avgstvs, Jané Ventura, Sicus i Partida Creus).

Aquestes quatre creacions han estat:

Lo Mam: Sopa freda d’all blanc, amb vinagre Forvm Chardonnay amb xufes, ametlles i fonoll. Amb ravioli de malves i tàrtar de verdures ecològiques, tonyina i seitons. Maridat amb Avgvstvs Micro Xarel·lo.

Vell Papiol: Pastís de galeres amb puré de nyàmeres i cigrons, crema de galeres, raves de mar i fonoll marí. Maridat amb Finca Els Camps de Jané i Ventura.

Ull de llebre: Guatlles amb escabetx fet amb vinagre Forvm, herbes del Baix Penedès (farigola, romaní, fonoll i espàrrecs de marge), perles Torclum Oli d’Oliva. Maridat amb Sumoll de Sicus.

L’Obrador: Iogurt amb pastanaga, taronja i oxalis. Maridat amb Sumoll escumós ancestral de Partida Creus.

La trajectòria de Iolanda Bustos

Iolanda Bustos va néixer a Palafrugell i actualment resideix a Pals i dirigeix el Restaurant Calèndula a Regencós, totes tres localitats al Baix Empordà. Filla de mare cuinera i pare pàgès i ramader, és xef biodinàmica i experta en ingredients botànics silvestres.

Graduada en Relaciones Públiques i Auxiliar de Turisme, va treballar com a gestora d’esdeveniments i activitats ambientals i botàniques al Centre d’Estudis del Mar, una etapa que li va permetre adquirir molts coneixements que ha aplicat en la seva cuina. Del 2003 al 2009 va dirigir el restaurant familiar, El Racó de l’Era, a Palau-Sator (Baix Empordà). El 2009 va crear el seu propi restaurant La Calèndula a la ciutat de Girona. Sis anys després el va traslladar a Regencó, junt a l’Hotel del Teatre, on podia créixer sosteniblement i amb contacte permanent amb la naturalesa.

Bustos ha estat professora en graus, postgraus i cursos gastronòmics de tècniques culinàries antigues, alimentació i ingredients botànics diversos. Ha escrit contes i llibres i participat en programes de televisió. El 2010 va crear la marca Beuflor, per a comercialitzar els seus productes elaborats a partir d’herbes i flors: cervesa, ratafia, patxaran, vi, xarops, melmelades… Ha format part del col·lectiu gastronòmic “Girona Bons Fogons” per a la promoció de la ciutat de Girona a través de la seva gastronomia, liderat per en  Joan Roca, del Celler de Can Roca. Ha rebut diversos premis i reconeixements i col·labora amb diversos mitjans de comunicació.

Terra i Taula és una unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Aquest grup l’integren productors agroalimentaris i cuiners que treballen en la recerca de la màxima qualitat en els productes, elaboracions i serveis que ofereixen. Els integrants de Terra i Taula entenen aquesta unió com a natural i necessària per preservar el gust i el futur dels productes de qualitat, al mateix temps que per contribuir des de la comarca del Baix Penedès a treballar per la cultura gastronòmica de Catalunya. Aquesta unió la segellen valors com l’ètica, respecte, compromís, qualitat, l’esforç, l’idea de compartir i la professionalitat.

David Vernet

No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.