Espigalls saltejats amb botifarra del Perol”Espigalls” salteados con butifarra del Perol

Aquesta setmana us volem ressaltar un plat de les nostres recomanacions que estar a punt de desaparèixer per la finalització de la temporada del producte.

Espigalls saltejats amb botifarra del Perol

Els espigalls o brotons són els brots amb molta fulla que apareixen d’una varietat de col anomenada col brotonera.  Aquesta verdura és original i cultivada a la comarca del Garraf, tot i que al Baix Penedès d’on procedeixen els nostres també ha arrelat.
Els espigalls apareixen de gener a març quan la col comença a florir aquests talls tenen poques fulles però grosses i retallades, mentre que d’octubre a novembre es cullen els brotons que són brots de la col amb molta fulla petita i poc retallada.

I per últim, la botifarra del Perol és originària de les comarques gironines i del maresme, tot i que actualment l’elaboren en diversos llocs de Catalunya. Aquesta  es cuita i composta per carns nobles de porc (cansalada, espatlla, papades, etc), sal, pebre negre i sang. El seu nom prové perquè antigament era cuita en un recipient que anomenaven “perol”.
Em comprometo quan comenci la temporada de brotons de l’any que ve un article on tractarem aquest producte amb més profunditat amb la preparació i elaboració d’aquest producte oblidat.

Esta semana os queremos resaltar un plato de nuestras recomendaciones que estar a punto de desaparecer por la finalización de la temporada del producto.

Espigalls salteados con butifarra del Perol

Los espigalls o brotons son los brotes con mucha hoja que aparecen de una variedad de col llamada col brotonera. Esta verdura es original y cultivada en la comarca del Garraf, aunque en el Baix Penedès de donde proceden los nuestros también ha arraigado.

Los espigalls aparecen de enero a marzo cuando la cola empieza a florecer estos cortes tienen pocas hojas pero grandes y recortadas, mientras que de octubre a noviembre se cosechan las brotons que son brotes de la col con mucha hoja pequeña y poco recortada.

Y por último, la butifarra del Perol es originaria de las comarcas de gerona y del Maresme, aunque actualmente la elaboran en diversos lugares de Cataluña. Esta es cocida y compuesta por carnes nobles de cerdo (tocino, hombro, papadas, etc), sal, pimienta negra y sangre. Su nombre proviene porque antiguamente era cocida en un recipiente que llamaban “perol”.

Me comprometo cuando empiece la temporada de brotons del año que viene un artículo donde trataremos este producto con más profundidad con la preparación y elaboración de este producto olvidado.

 

 

 

 

 

 

 

 

David Vernet

Format a l'Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils on, gràcies a bons resultats a concursos de joves cuiners, aconsegueixo plaça d'alumne en pràctiques al restaurant el Bulli de Ferran Adrià durant 4 mesos del 2005. Hi tornaria posteriorment a la temporada 2006 com a stager i consolidaria una filosofia crítica amb un mateix, una gran exigència en el treball i la recerca d'arguments en tot el que implica el dia a dia a la cuina. A la meva estada d'un mes el 2008 al Restaurant Lafitte a Kuala Lumpur (Malàisia) Kevin Cherkas m'influiria professionalment en la capacitat de gestió i organització de la cuina, així com per la capacitat creativa sense límits. El mateix 2008 entro a treballar com ajudant a la cuina de Michel Guerard a les Landes franceses, durant tot un any. En aquesta etapa i sobretot amb l’experiència del Chef Jacky i Xavier m'impregno del sentit de la professió de cuiner i la importància vital del respecte pel producte i tot el seu entorn. Aprenc la tècnica culinària clàssica i m'enriqueixo de la cultura gastronòmica francesa. A nivell personal és de les etapes més importants ja que conec la meva dona Cinthia, també cuinera. Des dels inicis i fins l'actualitat he estat treballant conjuntament amb el meu pare, que m'ha transmès la cuina catalana (especialment aquella amb arrels marineres) i l'experiència per treballar sempre el millor producte de temporada i de qualitat, fet que em va portar a ser un dels membres fundadors del col.lectiu Terra i Taula, unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Des del 2011 escric i parlo de tot el que envolta la gastronomia al nostre blog gastronòmic, Calafell ràdio setmanalment i Ràdio El Vendrell mensualment com integrant de Terra i Taula

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.