Espigalls saltejats amb botifarra del Perol”Espigalls” salteados con butifarra del Perol

Aquesta setmana us volem ressaltar un plat de les nostres recomanacions que estar a punt de desaparèixer per la finalització de la temporada del producte.

Espigalls saltejats amb botifarra del Perol

Els espigalls o brotons són els brots amb molta fulla que apareixen d’una varietat de col anomenada col brotonera.  Aquesta verdura és original i cultivada a la comarca del Garraf, tot i que al Baix Penedès d’on procedeixen els nostres també ha arrelat.
Els espigalls apareixen de gener a març quan la col comença a florir aquests talls tenen poques fulles però grosses i retallades, mentre que d’octubre a novembre es cullen els brotons que són brots de la col amb molta fulla petita i poc retallada.

I per últim, la botifarra del Perol és originària de les comarques gironines i del maresme, tot i que actualment l’elaboren en diversos llocs de Catalunya. Aquesta  es cuita i composta per carns nobles de porc (cansalada, espatlla, papades, etc), sal, pebre negre i sang. El seu nom prové perquè antigament era cuita en un recipient que anomenaven “perol”.
Em comprometo quan comenci la temporada de brotons de l’any que ve un article on tractarem aquest producte amb més profunditat amb la preparació i elaboració d’aquest producte oblidat.

Esta semana os queremos resaltar un plato de nuestras recomendaciones que estar a punto de desaparecer por la finalización de la temporada del producto.

Espigalls salteados con butifarra del Perol

Los espigalls o brotons son los brotes con mucha hoja que aparecen de una variedad de col llamada col brotonera. Esta verdura es original y cultivada en la comarca del Garraf, aunque en el Baix Penedès de donde proceden los nuestros también ha arraigado.

Los espigalls aparecen de enero a marzo cuando la cola empieza a florecer estos cortes tienen pocas hojas pero grandes y recortadas, mientras que de octubre a noviembre se cosechan las brotons que son brotes de la col con mucha hoja pequeña y poco recortada.

Y por último, la butifarra del Perol es originaria de las comarcas de gerona y del Maresme, aunque actualmente la elaboran en diversos lugares de Cataluña. Esta es cocida y compuesta por carnes nobles de cerdo (tocino, hombro, papadas, etc), sal, pimienta negra y sangre. Su nombre proviene porque antiguamente era cocida en un recipiente que llamaban “perol”.

Me comprometo cuando empiece la temporada de brotons del año que viene un artículo donde trataremos este producto con más profundidad con la preparación y elaboración de este producto olvidado.

 

 

 

 

 

 

 

 

David Vernet

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.