Terra ibèrica 2012Tierra ibérica 2012

Del 31 de juliol a l’11 d’agost torna el festival de divulgació històrica a Calafell, el Terra Ibèrica 2012.

L’objectiu d’aquest festival és divulgar la cultura ibèrica d’una manera atractiva i didàctica  al mateix temps. La Ciutadella ibèrica de Calafell com a eix principal de les jornades permetrà reviure al visitant varis aspectes de la cultura d’aquest poble.

Per aquest motiu s’han preparat diverses activitats que van des de xerrades, recreacions històriques, tallers infantils, exposicions, activitats per a famílies, visites temàtiques, jornades gastronòmiques, etc.

Volem destacar del programa una xerrada sobre l‘Alimentació en l’època antiga a càrrec de Jaume Fàbrega, reconegut gastrònom del nostre país. En aquesta xerrada també  hi haurà un petit taller de cuina antiga amb la finalització d’un tast de plats d’arrels iberes. Aquesta sessió tindrà la col·laboració conjunta del nostre restaurant amb el restaurant Lo Mam per tal de poder presentar-vos un petit tast de la cuina iber. L’ acte tindrà lloc divendres 3 d’agost a les 20h al celler de Cal Bolavà. Per assistir a la xerrada-taller és necessària la reserva prèvia. Per més informació podeu consultar el programa. Tot i així en els propers dies us donarem més detalls al nostre blog.

I per últim us presentem el nostre menú degustació de cuina iber que es servirà durant el festival dins les jornades gastronòmiques Cossetans taula.

La nostra proposta pels Cossetans a taula és:

Menú degustació del Cabdill de la Ciutadella Ibèrica de Calafell

Aperitiu,

Crema de llenties amb “garum” d’anxoves

Primer plat;

Amanida de brots joves i herbes fresques amb coca tèbia de cereals de l’època (espelta, mill i civada) amb ceba, porro i alls tendres.
Aquesta coca pot ser servida amb carn o peix (a escollir)

Peix blau de costa
o
Conill amb escabetx de Kesse (poblat iber situat a l’actual Tarragona)

Segon plat,

La cuixa de cabrit dels cossetans farcida amb fruits secs. Acompanyat amb el seu propi suc aromatitzat amb herbes de muntanya (romaní i farigola) i petits tocs de defrutum (vi reduït)

o

Peix salvatge de llotja d‘Adarró (poblat iber situat a l’actual Vilanova)  al vi blanc, fonoll, verduretes i pebre. Cuit al forn a l’estil papillote.

Postres acompanyats amb hidromel dels Cossetans, (a escollir)

Flam de mató artesanal de cabra de les “Guàrdies del Vendrell“ (nom de l’assentament iber de Vendrell) amb nous ensucrades i mel de Calafell

o

Pastís de pomes amb crema líquida d’espígol fresc
Pa d’espelta dels cossetans inclòs en el menú

Cafès acompanyats amb petits dolços ibers

Preu 36 € (IVA i begudes no incloses)

A més, durant les jornades trobareu els mateixos plats a la nostra carta de recomanacions per si en voleu tastar algun en particular.

A continuació us oferim un breu apunt històrica sobre el nostre menú. Aquest text ha estat elaborat per l’equip de la ciutadella.

“El el món antic el consum de salses tipus puré, fetes a base de cereals  llegums era força habitual. Però una de les salses més apreciades del món antic va ser la salsa gàrum feta amb peix blau fermentat.
Els ovicapris, entre ells l’anyell, es sacrificaven abans de dos anys de vida, tems just per poder obtenir llet i llana, però el suficientment joves per ser consumits. La carn es tallava de forma semblant a l’actual per fer-la al forn o estofada. El consum de peix s’associa als pobres però els pobles costaners en menjaven força.
Els ibers de postres consumien fruites com la poma, pera, la magrana, el raïm i les figues que sovint combinaven amb mel. La mescla de gustos amb herbes aromàtiques que recol·lectaven al bosc, com l’espígol era habitual.”

Així doncs, us animen a participar de totes les activitats que us ofereix la ciutadella ibèrica ja que cada any aquest festival creix en qualitat i es consolida com un festival de divulgació històrica que de ben segur en propers anys serà un referent.


Del 31 de julio al 11 de agosto vuelve el festival de divulgación histórica en Calafell, el Tierra Ibérica 2012.

El objetivo de este festival es divulgar la cultura ibérica de una manera atractiva y didáctica al mismo tiempo. La Ciudadela ibérica de Calafell como eje principal de las jornadas permitirá revivir al visitante varios aspectos de la cultura de este pueblo.

Por este motivo se han preparado diversas actividades que van desde charlas, recreaciones históricas, talleres infantiles, exposiciones, actividades para familias, visitas temáticas, jornadas gastronómicas, etc.

Queremos destacar del programa una charla sobre la Alimentación en la época antigua a cargo de Jaume Fàbrega, reconocido gastrónomo de nuestro país. En esta charla también habrá un pequeño taller de cocina antigua con la finalización de una cata de platos de raíces iberas. Esta sesión tendrá la colaboración conjunta de nuestro restaurante con el restaurante Lo Mam para poder presentaros una pequeña muestra de la cocina íbera. El acto tendrá lugar el viernes 3 de agosto a las 20h en el celler de Cal Bolavà. Para asistir a la charla-taller es necesaria la reserva previa. Para más información podéis consultar el programa. Aún así en los próximos días os daremos más detalles en nuestro blog.

Y por último os presentamos nuestro menú degustación de cocina ibero que se servirá durante el festival dentro de las jornadas gastronómicas cosetanos a la mesa.

Nuestra propuesta pasa Cosetanos en la mesa es:

Menú degustación del Caudillo de la Ciudadela Ibérica de Calafell

Aperitivo,

Crema de lentejas con “garum” de anchoas

Primer plato;

Ensalada de brotes jóvenes y hierbas frescas con coca tibia de cereales de la época (espelta, mijo y avena) con cebolla, puerro y ajos tiernos.
Esta coca puede ser servida con carne o pescado (a elegir)

Pescado azul de costa
o
Conejo en escabeche de Kesse (poblado íbero situado en la actual Tarragona)

Segundo plato,

La pierna de cabrito de los cosetanos rellena con frutos secos. Acompañado con su propio jugo aromatizado con hierbas de montaña (romero y tomillo) y pequeños toques de defrutum (vino reducido)

o

Pescado salvaje de lonja de Adarró (poblado íbero situado en la actual Vilanova) al vino blanco, hinojo, verduritas y pimienta. Cocido al horno al estilo papillote.

Postres acompañados con hidromiel de los Cossetanos, (a elegir)

Flan de requesón artesanal de cabra de las “Guardias de El Vendrell” (nombre del asentamiento íbero de Vendrell) con nuevos azucaradas y miel de Calafell

o

Pastel de manzanas con crema líquida de lavanda fresca

Pan de espelta los cosetanos incluido en el menú

Cafés acompañados con pequeños dulces íberos

Precio 36 € (IVA y bebidas no incluidas)

Además durante las jornadas encontrará los mismos platos en nuestra carta de recomendaciones por si queréis probar alguno en particular.

A continuación os ofrecemos un breve apunte histórico sobre nuestro menú. Este texto ha sido elaborado por el equipo de la ciudadela.

“El el mundo antiguo el consumo de salsas tipo puré, hechas a base de cereales legumbres era bastante habitual. Pero una de las salsas más apreciadas del mundo antiguo fue la salsa garum hecha con pescado azul fermentado.
Los ovicapris, entre ellos el cordero, se sacrificaban antes de dos años de vida, tiempo justo para poder obtener leche y lana, pero lo suficientemente jóvenes para ser consumidos. La carne se cortaba de forma parecida a la actual para hacerla al horno o estofada. El consumo de pescado se asocia a los pobres pero los pueblos costeros comían mucho pescado.
Los íberos de postres consumían frutas como la manzana, pera, la granada, la uva y los higos que a menudo combinaban con miel. La mezcla de gustos con hierbas aromáticas que recolectaban en el bosque, como la lavanda era habitual. ”

Así pues, os animamos a participar de todas las actividades que ofrece la ciudadela ibérica ya que cada año este festival crece en calidad y se consolida como un festival de divulgación histórica que a buen seguro en próximos años será un referente.

David Vernet

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.