El Baix Penedès, una comarca amb potencialEl Baix Penedès, una comarca con potencial

Aquest mes va tenir lloc l‘aniversari del col·lectiu Terra i Taula, unió de productors i cuiners del Baix Penedès. En aquest acte es va fer palès que la nostra comarca disposa d’una gastronomia, productes agroalimentaris, vins i caves d’una qualitat indiscutible. Aquesta qualitat és gràcies als professionals de la comarca que treballen per fer-la possible. Evidentment, com a integrant del col·lectiu donem èmfasi als companys que en formen part (i que parteixen d’una manera semblant de pensar basat amb la idea de compartir i  de les ganes d’aprendre conjuntament i entre professionals de diversos sectors) però això no vol dir que a la comarca no hi trobem altres productes i productors que treballant per aquesta recerca a l’excelència i a la promoció del producte de proximitat. Així doncs, aquesta suma d’esforços fa que la comarca esdevingui diversa i rica.

Fa uns dies des del blog d’opinió Les 4 fonts, Frederic Porta un dels seus bloggers va publicar un article anomenat “Tastar el Baix Penedès”. Aquest article reflexiona sobre el potencial del Baix Penedès per transmetre la gastronomia i els seus productes a travès de fires o de la feina del mateix col·lectiu Terra i Taula. Us recomanem la lectura d’aquest article i de què participeu donant la vostra opinió.

Jo personalment ja vaig participar i vaig deixar un comentari que també vull deixar transcrit al nostre blog. En aquest comentari/article reflexiono sobre perquè el Baix Penedès té potencial i de quina manera podem presentar-nos a la resta de Catalunya com una comarca rica i variada en productes i gastronomia.

“Desembre-11, 2013   Primer de tot felicitats per l’article Frederic.

Jo no puc opinar sobre fires i activitats similars perquè no hi tinc experiència en aquests aspecte i no he visitat les altres que anomenes. El que crec és que no val la pena capficar-se a comparar fires, simplement ficar-la a les mans de la gent que treballa i produeix a la comarca. D’aquesta manera s’assoleix l’èxit tal com s’ha fet palès amb el Vine…Tast!.

Però el que si que ho puc fer com a cuiner i en part com a experiència personal com integrant de Terra i Taula en aquest primer any de vida d’aquest col·lectiu. El Baix Penedès geogràficament està situada entre dues realitats: La primera com a comarca del nord de la província de Tarragona i la segona com a comarca que forma part del Gran Penedès (Barcerlona). Aquestes dues realitats fan que la nostra comarca tingui productes del Camp de Tarragona reconeguts com la DOP Siurana d’oli i la IGP Calçot de Valls (en la peculiaritat de clima i sòl del Montmell en què fan el seu cultiu sigui el millor possible per aquesta ceba). A part, també és típic altres conreus típics tarragonins com el fruit sec o l’oblidat garrofer. Per altra banda, formem part d’aquest Gran Penedès i per tant de dues regions vinícoles molt importants, Penedès i Cava. Evidentment també hi podem trobar altres productes d’horta però cal destacar tal com fa Terra i Taula que disposem de formatge i fins i tot d’uns vinagres reconeguts arreu.
Així doncs, com pots observar tenim una gran varietat i riquesa gastronòmica gràcies a la nostra posició geogràfica. Dit això, el potencial gastronòmic de la comarca és enorme però ho sabem? Com a cuiner però també com a restaurador tenim l’oportunitat de recollir les opinions dels que visiten a la nostra comarca i tasten i i beuen el Baix Penedès. Aquestes impressions sempre són lloances i felicitacions pels productes i vins que tenim. Res comparables amb les grans sorpreses que s’enduen els que viuen a la comarca i que desconeixen tots aquests productes, que com pots imaginar la descoberta encara és més gran quan t’apareix alguna cosa nova que forma part del teu àmbit i no ho sabies.
Com a integrant de Terra i Taula crec que el col·lectiu va amb una bona direcció, i de fet el nou padrí escollit pels integrants (Toni Massanés, gastrònom i Director de la Fundació Alicia) té com a fita (entre moltes altres) aconseguir ficar la comarca al mapa de Catalunya. Cuiners, productors i enòlegs estem buscant sinergies per unir gastronomia-cuina-producte-tradició-innovació-enoturisme-oleoturisme-etc- durant tot l’any tant pels baix penedesencs com pels de fora de la comarca puguin gaudir del nostre territori. Crec que és bo que ens coneguin els de fora, però ho és també que cadascú dels que vivim a la comarca coneguem el que tenim, perquè al final la meva experiència personal és que les comarques fortes gastronòmicament (especialment gironines) ho són pels que hi viuen allà s’ho creuen de veritat. Per mi no hi ha millor manera de ficar-se al mapa que és gràcies a la seva gent.

El tema dona per fer molt més anàlisi i extreure moltes conclusions però volia donar la meva visió, en què si volem sortir fora ( i o farem), ho hem de fer amb l’ajuda dels que vivim aquí. Tal com dius, el Baix Penedès només apareix per males notícies però gastronòmicament ( a més de la potencia cultural, patrimonial, climatològica i de paisatge) som una comarca que vol i pot formar part d’aquest patrimoni culinari català d’alta qualitat que tant reconeguda està arreu del país i de més enllà. ”

 

 Este mes tuvo lugar el aniversario del colectivo Terra y taula , unión de productores y cocineros del Baix Penedès . En este acto se hizo patente que la comarca dispone de una gastronomía , productos agroalimentarios , vinos y cavas de una calidad indiscutible . Esta calidad es gracias a los profesionales de la comarca que trabajan para hacerla posible . Evidentemente , como integrante del colectivo damos énfasis a los compañeros que forman parte ( y que parten de una forma similar de pensar basado en la idea de compartir y de las ganas de aprender conjuntamente y entre profesionales de diversos sectores ) pero esto no quiere decir que en la comarca encontremos otros productos y productores que trabajando para esta investigación a la excelencia y a la promoción del producto de proximidad . Así pues, esta suma de esfuerzos hace que la comarca se convierta diversa y rica .

Hace unos días desde el blog de ​​opinión Les 4 Fonts , Frederic Porta uno de sus bloggers publicó un artículo llamado ” Probar el Baix Penedès ” . Este artículo reflexiona sobre el potencial del Baix Penedès para transmitir la gastronomía y sus productos a través de ferias o de trabajo del mismo colectivo Trra i Taula . Recomendamos la lectura de este artículo y de que participen dando su opinión .

Yo personalmente ya participé y dejé un comentario que también quiero dejar transcrito en nuestro blog. En este comentario / artículo reflexiono sobre porque el Baix Penedès tiene potencial y de qué manera podemos presentarnos al resto de Cataluña como una comarca rica y variada en productos y gastronomía .

” Diciembre -11 , 2013
Ante todo felicidades por el artículo Frederic .

Yo no puedo opinar sobre ferias y actividades similares porque no tengo experiencia en este aspecto y no he visitado las otras que llamas . Lo que creo es que no vale la pena preocuparse a comparar ferias, simplemente dejarla en las manos de la gente que trabaja y produce en la comarca . De esta manera se logra el éxito tal como se ha hecho patente con el Vie … Tast ! .

Pero lo que si que lo puedo hacer como cocinero y en parte como experiencia personal como integrante de Terra i Taula en este primer año de vida de este colectivo . El Baix Penedès geográficamente está situada entre dos realidades : La primera como comarca del norte de la provincia de Tarragona y la segunda como comarca que forma parte del Gran Penedès ( Barcerlona ) . Estas dos realidades hacen que nuestra comarca tenga productos del Camp de Tarragona reconocidos como la DOP Siurana de aceite y la IGP Calçot de Valls ( en la peculiaridad de clima y suelo del Montmell en que hacen su cultivo sea lo mejor posible para esta cebolla ) . Aparte, también es típico otros cultivos típicos tarraconenses como el fruto seco o el olvidado algarrobo. Por otra parte , formamos parte de este Gran Penedès y por tanto de dos regiones vinícolas muy importantes , Penedés y Cava . Evidentemente también podemos encontrar otros productos de huerta pero hay que destacar como hace Terra i Taula que disponemos de queso e incluso de unos vinagres reconocidos en todo el mundo
Así pues, como puedes observar tenemos una gran variedad y riqueza gastronómica gracias a nuestra posición geográfica . Dicho esto , el potencial gastronómico de la comarca es enorme pero lo sabemos ? Como cocinero pero también como restaurador tenemos la oportunidad de recoger las opiniones de los que visitan nuestra comarca y prueban y beben el Baix Penedès . Estas impresiones siempre son alabanzas y felicitaciones por los productos y vinos que tenemos. Nada comparables con las grandes sorpresas que se llevan los que viven en la comarca y que desconocen todos estos productos , que como puedes imaginar el descubrimiento es aún mayor cuando te aparece algo nuevo que forma parte de tu ámbito y no lo sabías .
Como integrante de Terra i Taula creo que el colectivo va en una buena dirección , y de hecho el nuevo padrino elegido por los integrantes ( Toni Massanés , gastrónomo y Director de la Fundación Alicia ) tiene como meta ( entre muchas otras ) conseguir meter la comarca en el mapa de Cataluña. Cocineros , productores y enólogos estamos buscando sinergias para unir gastronomía -cocina- producto – tradición -innovación – enoturismo – oleoturismo – etc – durante todo el año tanto para el Baix Penedès como los de fuera de la comarca puedan disfrutar de nuestro territorio . Creo que es bueno que nos conozcan los de fuera , pero lo es también que cada uno de los que vivimos en la comarca conozcamos lo que tenemos , porque al final mi experiencia personal es que las comarcas fuertes gastronómicamente (especialmente Girona ) lo son por los que viven allí lo creen de verdad . Para mí no hay mejor manera de meterse en el mapa que es gracias a su gente .

El tema da para hacer mucho más análisis y extraer muchas conclusiones pero quería dar mi visión , en la que si queremos salir fuera ( y lo haremos ) , lo tenemos que hacer con la ayuda de los que vivimos aquí . Tal como dices , Baix Penedès sólo aparece por malas noticias pero gastronómicamente (además de la potencia cultural , patrimonial , climatológica y de paisaje ) somos una comarca que quiere y puede formar parte de este patrimonio culinario catalán de alta calidad que tanto reconocida está en todo el país y de más allá . “

David Vernet

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.