L’oli d’avui fet com abans
3613
post-template-default,single,single-post,postid-3613,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.1.3,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-2.3.3,woocommerce-no-js,select-theme-ver-9.4,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_menu_center,qode-wpml-enabled,qode-single-product-thumbs-below,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

L’oli d’avui fet com abans

Fa uns dies vam dur a terme un Tast d’olis al nostre restaurant. Durant questa activitat va sorgir a la conversa les Jornades de l’oli que es van dur a terme a Sant Vicenç, concretament a Mas Borràs el 14 i 15 de novembre del passat any. Amb aquest article volem deixar constància d’unes jornades úniques i molt interessants anomenades “L’oli d’avui fet com abans” les quals varem poder participar i gaudir com espectador.

Les jornades estaven organitzades per l’Associació Olearum, Cultura i Patrimoni de l’Oli i pels mateixos propietaris “Familia Güell” les quals duraven dos dies. Un primer dia més tècnin en que es reunien diversos productors o professionals del sector per fer unes jornades tècniques. Una de les conferències va ser duta a terme per nosaltres mateixos amb David Vernet i el company Jordi Guillem del Restaurant Lo Mam. El títol “L’oli d’oliva verge extra i el seu potencial gastronòmic, a la cuina i a la rebosteria”. La conferència va ser tot un èxit ja que els assistents professionals van poder veure com l’oli pot arribar a ser protagonista principal en elaboracions salades i dolces.

El segon dia es va dedicar a fer oli a través de la Prema Lliura del segle XIX situada a la mateixa finca i que va funcionar entre el 1853 i el 1840.  Va ser una ocasió única de veure-las posa en funcionament per fer oli ja que tot i que es fa servir de forma habitual per la Festa del Vi,  l’últim cop que va fer oli va ser “cap a l’any 1940”. Així doncs, l’experiència que es va dur a terme aquest dia gairebé no l’ha vist ningú, o era massa petit per recordar-ho.

La primera fase que es va dur a terme es la d’aixafar les olives al trull amb unes grans pedres arrossegades per un ruc. pels assistents”. Tot seguit les olives es van passar als cofins per tal de ser premsades lentament fins obtenir l’oli d’oliva. Per tal d’entendre el funcionament de la premsa, cal parlar abans de les seves parts fonamentals. En un extrem hi trobem el cargol, un peça de fusta ancorada a una pedra cilíndrica d’una tona de pes aproximadament. Gràcies a una peça de ferro, el cargol pot tenir una certa oscil·lació per poder-se inclinar en la pujada i baixada. Aquesta inclinació és possible gràcies a la femella del cargol, subjectada a la barra de la premsa amb dos cargols, amb uns cinc centímetres de separació per sota d’aquesta. Un sistema complexe però únic que prové ja de la cultura romana. En el següent enllaç hi podeu trobar les parts i el funcionament complet d’aquesta premsa.

Per nosaltres va ser un plaer poder participar durant el primer dia i alhora poder ser partícips de veure el funcionament de la premsa. La nostra comarca té un patrimoni i una cultura de l’oli que cal potenciar i reivindicar.

collage oli

 

David Vernet

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.