Terra i Taula i la jornada tècnica: El Calçot del Montmell i el Vi del Baix Penedès
El col·lectiu Terra i Taula ha organitzat una nova activitat al voltant del Calçot i el producte del territori. Us animem a participar-hi. Nosaltres hi serem!
Jornada tècnica: El Calçot i el vi del territori
Terra i Taula organitza una jornada tècnica per ficar en valor les qualitats organolèptiques del Calçot i el seu maridatge amb vins del Baix Penedès amb l’objectiu d’unir, potenciar i reivindicar la cultura del Calçot i del vi.
Quins factors intervenen per produir un Calçot de qualitat? Com descrivim a nivell de tast un calçot de qualitat? Com intervé la cuina i les coccions en el producte? Podem elaborar un planell de tast i descriure les característiques en cadascuna de les coccions? Quina és la millor harmonització amb els vins del territori?
Dia: 10 de Març del 2015
Hora: 19h
Preu: 12 € per persona
Places: 35-40 places / Només amb reserva prèvia
Lloc: Celler Partida Creus – TV-2041 (Bonastre)
Reserves: info@terraitaula.cat
Acte constarà de diferents parts:
1ª part:
Exposició del present i futur del Calçot de qualitat al Territori a càrrec de Joan Simó (Fundació Miquel Agustí i propulsor del projecte Calçot 2012) i de Jaume Solé (Cultivador de Calçot del Montmell i integrant del col·lectiu). L’objectiu ficar en valor i potenciar la idea al voltant de la Cultura del Calçot de Qualitat, del Territori i dels protagonistes que en formen part.
2º part:
Exposició del comportament del Calçot als fogons i la seva diversitat de coccions. En aquesta part tots els assistents degustaran el Calçot del Montmell amb 4 coccions diferents (brasa / escalivat / fregit / puré) i durem a terme un tast organolèptic d’aromes primaries i secundàries, gust, intensitat, textura, fibrosistat, persistència, etc. Cada cocció aportarà diferents notes de tast que identificarem i avaluarem amb els assistents. L’objectiu és conèixer com es comporta un ingredient a nivell tècnic i organolèptic davant de diverses tipologies de coccions en què intervenen diversitat de temperatures, temps de cocció o metodologia.
3ª part:
Recerca de la millor harmonització amb el vi. Es proposaran 4 vins de tipologia diferent dels cellers del col·lectiu els quals també farem un tast organolèptic per tal de tenir la descripció de cadascun d’ells. Tot seguit, analitzarem a través del tast del Calçot (4 coccions) i el Vi (4 tipologies) conjuntament per tal d’analitzar el comportament i harmonització entre ells. L’objectiu és extreure la millor harmonització en cadascuna les coccions per establir unes bases tècniques entre el maridatge del calçot i el Vi.
Conclusions:
Durant l’acte es prendran les dades i en finalitzar s’analitzaran les conclusions de les proves realitzades de tast. Finalment, s’acabarà publicant les conclusions al nostre web de l’experiència realitzada.
No Comments