Terra i Taula i la jornada tècnica: El Calçot del Montmell i el Vi del Baix Penedès

El col·lectiu Terra i Taula ha organitzat una nova activitat al voltant del Calçot i el producte del territori. Us animem a participar-hi. Nosaltres hi serem!

Jornada tècnica: El Calçot i el vi del territori

Terra i Taula organitza una jornada tècnica per ficar en valor les qualitats organolèptiques del Calçot i el seu maridatge amb vins del Baix Penedès amb l’objectiu d’unir, potenciar i reivindicar la cultura del Calçot i del vi.

Quins factors intervenen per produir un Calçot de qualitat? Com descrivim a nivell de tast un calçot de qualitat? Com intervé la cuina i les coccions en el producte? Podem elaborar un planell de tast i descriure les característiques en cadascuna de les coccions? Quina és la millor harmonització amb els vins del territori?

Dia: 10 de Març del 2015

Hora: 19h

Preu: 12 € per persona

Places: 35-40 places / Només amb reserva prèvia

Lloc: Celler Partida Creus – TV-2041 (Bonastre)

Reserves: info@terraitaula.cat

calçotades partida creus

Acte constarà de diferents parts:

1ª part:

Exposició del present i futur del Calçot de qualitat al Territori a càrrec de Joan Simó (Fundació Miquel Agustí i propulsor del projecte Calçot 2012) i de Jaume Solé (Cultivador de Calçot del Montmell i integrant del col·lectiu). L’objectiu ficar en valor i potenciar la idea al voltant de la Cultura del Calçot de Qualitat, del Territori i dels protagonistes que en formen part.

2º part:

Exposició del comportament del Calçot als fogons i la seva diversitat de coccions. En aquesta part tots els assistents degustaran el Calçot del Montmell amb 4 coccions diferents (brasa / escalivat / fregit / puré) i durem a terme un tast organolèptic d’aromes primaries i secundàries, gust, intensitat, textura, fibrosistat, persistència, etc. Cada cocció aportarà diferents notes de tast que identificarem i avaluarem amb els assistents. L’objectiu és conèixer com es comporta un ingredient a nivell tècnic i organolèptic davant de diverses tipologies de coccions en què intervenen diversitat de temperatures, temps de cocció o metodologia.

3ª part:

Recerca de la millor harmonització amb el vi. Es proposaran 4 vins de tipologia diferent dels cellers del col·lectiu els quals també farem un tast organolèptic per tal de tenir la descripció de cadascun d’ells. Tot seguit, analitzarem a través del tast del Calçot (4 coccions) i el Vi (4 tipologies) conjuntament per tal d’analitzar el comportament i harmonització entre ells. L’objectiu és extreure la millor harmonització en cadascuna les coccions per establir unes bases tècniques entre el maridatge del calçot i el Vi.

Conclusions:

Durant l’acte es prendran les dades i en finalitzar s’analitzaran les conclusions de les proves realitzades de tast. Finalment, s’acabarà publicant les conclusions al nostre web de l’experiència realitzada.

David Vernet

Format a l'Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils on, gràcies a bons resultats a concursos de joves cuiners, aconsegueixo plaça d'alumne en pràctiques al restaurant el Bulli de Ferran Adrià durant 4 mesos del 2005. Hi tornaria posteriorment a la temporada 2006 com a stager i consolidaria una filosofia crítica amb un mateix, una gran exigència en el treball i la recerca d'arguments en tot el que implica el dia a dia a la cuina. A la meva estada d'un mes el 2008 al Restaurant Lafitte a Kuala Lumpur (Malàisia) Kevin Cherkas m'influiria professionalment en la capacitat de gestió i organització de la cuina, així com per la capacitat creativa sense límits. El mateix 2008 entro a treballar com ajudant a la cuina de Michel Guerard a les Landes franceses, durant tot un any. En aquesta etapa i sobretot amb l’experiència del Chef Jacky i Xavier m'impregno del sentit de la professió de cuiner i la importància vital del respecte pel producte i tot el seu entorn. Aprenc la tècnica culinària clàssica i m'enriqueixo de la cultura gastronòmica francesa. A nivell personal és de les etapes més importants ja que conec la meva dona Cinthia, també cuinera. Des dels inicis i fins l'actualitat he estat treballant conjuntament amb el meu pare, que m'ha transmès la cuina catalana (especialment aquella amb arrels marineres) i l'experiència per treballar sempre el millor producte de temporada i de qualitat, fet que em va portar a ser un dels membres fundadors del col.lectiu Terra i Taula, unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Des del 2011 escric i parlo de tot el que envolta la gastronomia al nostre blog gastronòmic, Calafell ràdio setmanalment i Ràdio El Vendrell mensualment com integrant de Terra i Taula

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada