Cigrons de Cal Camat

Cal Camat (6)

A principis de juliol vam visitar un dels joves productors del Baix Penedès, l’Aleix Mallofré de cigrons Cal Camat del Vendrell. La tradició familiar dedicada a la terra i al conreu de llegums ve de lluny però l’Aleix fa un pas endavant i a més de produir-los també vols distribuir-los aconseguint tancar el cercle de producció i venta de proximitat. Aquest fet és d’important rellevància ja que és un actiu molt important pel Baix Penedès i el seu entorn perquè introdueix un nou producte a la comarca aportant valor afegit en el que anomenem el Baix Penedès gastronòmic. Per una comarca i els professionals agroalimentaris que l’integren  (productors i cuiners artesans) és una gran notícia perquè ens enriqueix i ens dona l’oportunitat de tenir un producte d’horta molt específic i alhora molt versàtil a la cuina. A més, a nivell d’alimentació recordem que en la dieta mediterrània les llegums tenen una paper important, per tant, és un producte important per tenir una dieta saludable i ara també ho poder fer possible amb proximitat.

Cal Camat (7)

Des del restaurant volem felicitar a l’Aleix i a la seva família per aquests passos valents per tirar endavant el projecte  i que ens satisfà com a cuiners ja que podem disposar de nous productes amb una qualitat extraordinària i de proximitat amb el valor afegit de ser cultivats d’una manera respectuosa i amb mètodes d’agricultura ecològica.

Cal Camat (1) Cal Camat (4)Cal Camat (8)

Durant la visita l’Aleix ens va explicar i ensenyar el cultiu del cigró de la varietat Pedrosillsano plantades durant el març . Vam poder veure i observar el dia de collita quan la  planta està totalment seca i amb les tavelles plenes dels cigrons.  Aquest any tant sec i amb aquestes temperatures elevades esta facilitant la collita. Primer de tot, el que es fa és taller la planta per les arrels per sota la terra. Tot seguit, es separa la planta del sòl i es comença el procés de separació de la tavella i el cigró. S’aconsegueix gràcies a una màquina agrícola que mitjançant un molí trenca la tavella al mateix temps que se li aplica aire i filtres perquè el cigró gràcies el pes es separi de la tavella més lleugera.  Finalment és conduït cap a un compartiment gairebé net de les parts vegetals de la planta. Finalment desprès només caldrà seleccionar-los i acabar-los de triar per començar-los a gaudir amb diverses i variades elaboracions

L’Aleix vol tirà endavant altres cultius de llegums i cereals. Esperem poder veure ben aviat els resultats i poder gaudir-los a la cuina i al mateix temps oferir-lis als nostres nostres clients.

Contacte: https://www.facebook.com/calcamatagroecologia?fref=ts

cigrons cal camat Cal Camat (5) Cal Camat (3)

 

 

 

David Vernet

Format a l'Escola Hoteleria i Turisme de Cambrils on, gràcies a bons resultats a concursos de joves cuiners, aconsegueixo plaça d'alumne en pràctiques al restaurant el Bulli de Ferran Adrià durant 4 mesos del 2005. Hi tornaria posteriorment a la temporada 2006 com a stager i consolidaria una filosofia crítica amb un mateix, una gran exigència en el treball i la recerca d'arguments en tot el que implica el dia a dia a la cuina. A la meva estada d'un mes el 2008 al Restaurant Lafitte a Kuala Lumpur (Malàisia) Kevin Cherkas m'influiria professionalment en la capacitat de gestió i organització de la cuina, així com per la capacitat creativa sense límits. El mateix 2008 entro a treballar com ajudant a la cuina de Michel Guerard a les Landes franceses, durant tot un any. En aquesta etapa i sobretot amb l’experiència del Chef Jacky i Xavier m'impregno del sentit de la professió de cuiner i la importància vital del respecte pel producte i tot el seu entorn. Aprenc la tècnica culinària clàssica i m'enriqueixo de la cultura gastronòmica francesa. A nivell personal és de les etapes més importants ja que conec la meva dona Cinthia, també cuinera. Des dels inicis i fins l'actualitat he estat treballant conjuntament amb el meu pare, que m'ha transmès la cuina catalana (especialment aquella amb arrels marineres) i l'experiència per treballar sempre el millor producte de temporada i de qualitat, fet que em va portar a ser un dels membres fundadors del col.lectiu Terra i Taula, unió de productors i cuiners del Baix Penedès. Des del 2011 escric i parlo de tot el que envolta la gastronomia al nostre blog gastronòmic, Calafell ràdio setmanalment i Ràdio El Vendrell mensualment com integrant de Terra i Taula

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.