ArrossejatEl Arrossejat

L’Arrossejat de Calafell és de ben segur el plat més emblemàtic de la cuina tradicional del nostre municipi.

Hem decidit que la millor manera d’explicar aquest àpat típic del poble és amb un fragment escrit per un comerciant, intel·lectual, enamorat de la mar i escriptor, Jaume Solé i Rubió.

“La saviesa popular de les cuines autòctones, amb la seva varietat i mesura, és una font inesgotable d’agradables sorpreses per al bon paladar.

En aquest cas es troba a Calafell, especialment pel que fa a la tradició marinera d’una part de la seva gent. Dintre la gran varietat i riquesa de la cuina tradicional es troba  “l’Arrossejat”, suma i compendi d’una singular manera d’entendre la nostra cuina.

Si cerquem ens antecedents històrics i volem filar prim es fa molt difícil, per no dir impossible, dir amb certesa on va néixer l’Arrossejat perquè, igualment com la gavina voladora, el pescador ha creuat la mar emportat per vens favorables que l’han portat a totes les platges. (…)

Segons la tradició, el pescador té moments de repòs enmig del treball, que permeten començar a preparar el dinar. Quan vol fer l”Arrossejat” comença per netejar el peix, que renta amb aigua de mar, així com les patates. Es clar que el secret és la picada, amb els alls, el pa fregit i els pebrots, l’ordre en què es poden els ingredients, el petit secret que hi posa cadascú i sobretot el punt de cocció de tot plegat. Aquí és quan comença a treballar el nas de pescador. Quan li entren  pels sentits els eflubis prometedors del bon dinar que li espera. Us imagineu, asseguts còmodament a coberta, amb el cap recolzat a l’orla, els ulls tancats, el sol que t’escalfa amb tebiesa i les ones que et gronxen dolçament, mentre una aroma suau et va impregnant fent-te créixer la saliva?

Llavors no es estrany que, d’una banda, per la feina però potser principalment perquè seria un turment per a l’estòmac, esperar l’arròs que s’ha de coure amb el suc i les patates, hom prepara la cullera i comença a prendre posicions al voltant de la gibrella fumejant, mentre l’artífex de l’àpat rega generosament el menjar amb all i oli deixatat amb una part del mateix brou.

Lògicament sempre hi ha l’impacient que rep la primera cremada, que ha de sufocar amb un llarg traguet de vi ben fresc. Mentre en bona companyia tots fan l’ofici del silenci, al costat de l’arròs fa xup xup, tot bevent-se pausadament una bona part del suc que el cuiner ha retirat de la cocció del primer plat, donant com a resultat una extraordinària concentració de gustos i olors que fan de l’Arrossejat una experiència inoblidable.(…)”

La recepta del Arrossejat

 

Passat pescador de la Platja de Calafell

 

El Arrossejat de Calafell es seguro el plato más emblemático de la cocina tradicional de nuestro municipio.

Hemos decidido que la mejor manera de explicar esta comida típica del pueblo es con un fragmento escrito por un comerciante, intelectual, enamorado del mar y escritor, Jaume Solé y Rubió.

“La sabiduría popular de las cocinas autóctonas, con su variedad y medida, es una fuente inagotable de agradables sorpresas para el buen paladar.

En este caso se encuentra en Calafell, especialmente con respecto a la tradición marinera de una parte de su gente. Dentro de la gran variedad y riqueza de la cocina tradicional se encuentra “el Arrossejat”, suma y compendio de una singular manera de entender nuestra cocina.

Si buscamos nos antecedentes históricos y queremos hilar fino se hace muy difícil, por no decir imposible, decir con certeza donde nació el Arrossejat porque, al igual que la gaviota voladora, el pescador ha cruzado el mar llevado por vienes favorables que le han llevado a todas las playas. (…)

Según la tradición, el pescador tiene momentos de reposo en medio del trabajo, que permiten empezar a preparar la comida. Cuando quiere hacer el “Arrossejat” empieza por limpiar el pescado, que lava con agua de mar, así como las patatas. Está claro que el secreto es la picada, con los ajos, el pan frito y los pimientos, el orden en que se podan los ingredientes, el pequeño secreto que pone a cada uno y sobre todo el punto de cocción de todo. Aquí es cuando empieza a trabajar la nariz de pescador. Cuando le entran por los sentidos los eflubis prometedores del buen comer que le espera. ¿Os imagináis, sentados cómodamente en cubierta, con la cabeza apoyada en la orla, los ojos cerrados, el sol que te calienta con tibieza y las olas que te mecen dulcemente, mientras un aroma suave te va impregnando haciéndote crecer la saliva ?

Entonces no es extraño que, por un lado, por el trabajo pero quizás principalmente porque sería un tormento para el estómago, esperar el arroz que se debe cocer con el jugo y las patatas, se prepara la cuchara y empieza a tomar posiciones en torno a la barreño humeante, mientras el artífice de la comida riega generosamente la comida con ajo y aceite desatado con una parte del mismo caldo.

Lógicamente siempre hay el impaciente que recibe la primera quemada, que debe sofocar con un largo trago de vino bien fresco. Mientras en buena compañía todos hacen el oficio del silencio, junto al arroz hace chup chup, todo bebiéndose pausadamente una buena parte del jugo que el cocinero ha retirado de la cocción del primer plato, dando como resultado una extraordinaria concentración de sabores y olores que hacen del Arrossejat una experiencia inolvidable. (…) ”

La recepta Arrossejat

El origen pescador de la Platja de Calafell

David Vernet

No Comments

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.