Sopar Maridatge “invers” amb el celler SicusCena Maridaje “inverso” con la Bodega Sicus

Tal com ens vam comprometre a inicis d’aquest any, cada segon cap de setmana de mes organitzarem alguna activitat, sopar, tast o qualsevol esdeveniment per tal de transmetre el que més ens agrada i que envolta  la gastronomia, vi o producte.
Recordar-vos que la darrera activitat va ser “La Cultura de l’Oli a través del Tast” amb Jordi Pascual de Torclum. Pe aquest mes de març us proposem

SOPAR MARIDATGE “INVERS” AMB SICUS
Dissabte 8 de Març del 2014 a les 21:30h

cep xarel·lo

Vinyes de Xarel·lo a la seva finca al Massís de Bonastre, on és transmet el territori i l'entorn al vi.

Primer de tot, us volem explicar el concepte del Sopar Maridatge “invers”. La nostra intenció amb un sopar maridatge és crear una elaboració/plat a partir dels matisos i característiques del vi que elabora un celler en concret. Així doncs, el primer pas que hem dut a terme és el tast i anàlisi de les característiques del vi per tal de buscar les harmonies més adequades per l’elaboració del plat valorant aspectes com  ingredients, coccions, textures, acompanyaments, greix, gustos, persistència, potència, etc.  A la pràctica, ens hem reunit amb Eduard Pié enòleg del celler Sicus (també sumiller de formació) amb el qual hem desgranat cadascun dels vins. Tot seguit hem treballat per buscar els aspectes comentats anteriorment per tal de cercar la millor afinitat/harmonia vi-plat.

Hem utilitzat diverses maneres de maridatge per arribar a la decisió. Conceptes de maridatge com:

– Maridatge per afinitat: La recerca d’aromes, gustos i matisos entre vi i plat.
– Maridatge per contrast: la cerca de l’equilibri o potenciació d’aspectes, gustos o textures.
– Maridatge cromàtic: La cerca d’un ingredient amb el color característic d’alguna varietat del vi. Com per exemple el moll i el xarel·lo vermell.
– Maridatge territorial: la recerca dels ingredient del territori d’on neix el vi. Com per exemple la utilització d’herbes salvatges i altres productes del mateix Massís de Bonastre.

Aquests són aspectes a grans trets (i que aprofundirem durant el sopar amb els assistents) del  maridatge que us proposem amb la voluntat de fer-ho bé, amb rigor i amb el màxim respecte als grans vins que tastarem. Aquest sopar maridatge pretén ser una activitat per tal de fomentar el vi, la seva cultura, el maridatge com a tècnica raonada  i justificada per tal de gaudir de la riquesa del nostre patrimoni vinícola alhora que gaudim d’uns plats elaborats amb un producte de qualitat i de la unió vi-cuina.

La presentació i explicació del celler i de la seva feina ho podeu trobar al següent article, però la millor manera de conèixer la filosofia que dur a terme l’Eduard des del Massís de Bonastre és assistint al sopar i gaudint del seu vi a través de la copa i el tast.

El menú proposat és:

Per aquest sopar és necessària la reserva prèvia al nostre telèfon 977-691 349 0 info@vellpapiol.com.

Xarel·l o Vermell 2012
L’amanida tèbia de molls amb cítrics i herbes del massís de Bonastre

Xarel·lo 2012 – àmfora-
Corball salvatge amb salsa de marisc, raviolis al vapor d’espigalls, bou de mar i tocs de fonoll de vinya.

Cru Marí 2009 Xarel·lo –escumòs-
Arròs de popets, ortigues de mar, llengua de bou (bolet) i espàrrec salvatge

Monastrell 2012 –àmfora-
Llom de cèrvol, fruites vermelles i remolatxa

Meliterrani 2010 Xarel·lo – VNDolç-
Baix Penedès dolç: Ametlla, garrofa i xarel·lo

39 Euros (IVA inclòs) – cafè amb dolç, pa, vi inlcòs

Recordar-vos que teniu el nostre article de la visita que vam fer al celler i vinyes de Sicus fa un parell d’anys. Durant aquest petit espai de temps, podem afirmar que el camí, futur i trajectòria d’aquest celler i enòleg és espectacular. Així doncs, el pronòstic que vam fer a l’inici de l’article s’ha complert ja i amb escreix. Durant el sopar també descobrireu alguns dels nous projectes que ha ficat en marxa, i que se’ns cap mena de dubte el situen com un referent al territori i al panorama del vi català.

logotip sicus

C/ Major, 8
Bonastre (Baix Penedès-Tarragona)
Telèfon: 636 248 109
info@sicus.cat

 Tal y como nos comprometimos a inicios de este año, cada segundo fin de semana de mes organizaremos alguna actividad, cena, cata o cualquier evento para transmitir lo que más nos gusta y que rodea la gastronomía, vino o producto. Recordar que la última actividad fue “La Cultura del Aceite a través de la Cata” con Jordi Pascual de TorclumPara este mes de marzo os proponemos

CENA MARIDAJE “INVERSO” CON
Sicus Sábado 8 de Marzo del 2014 a las 21:30 h

cep xarel·lo

Primero de todo , queremos explicar el concepto de la Cena Maridaje ” inversa” . Nuestra intención con una cena maridaje es crear una elaboración / plato a partir de los matices y características del vino que elabora una bodega en concreto . Así pues, el primer paso que hemos llevado a cabo es la cata y análisis de las características del vino con el fin de buscar las armonías más adecuadas para la elaboración del plato valorando aspectos como ingredientes , cocciones , texturas , acompañamientos , grasa , gustos , persistencia , potencia , etc .
En la práctica , nos hemos reunido con Eduard Pié enólogo de la bodega Sicus (también sumiller de formación ) con el que hemos desgranado cada uno de los vinos . A continuación hemos trabajado para buscar los aspectos comentados anteriormente para buscar la mejor afinidad / armonía vino – plato .

Hemos utilizado varias maneras de maridaje para llegar a la decisión. Conceptos de maridaje como:
– Maridaje por afinidad : La búsqueda de aromas , sabores y matices entre vino y plato .

– Maridaje por contraste : la búsqueda del equilibrio o potenciación de aspectos , gustos o texturas .
– Maridaje cromático : La búsqueda de un ingrediente con el color característico de alguna variedad del vino . Como por ejemplo el muelle y el xarelo rojo .
– Maridaje territorial : la búsqueda de los ingrediente del territorio de donde nace el vino . Como por ejemplo la utilización de hierbas salvajes y otros productos del mismo macizo de Bonastre .

Estos son aspectos a grandes rasgos (y que profundizaremos durante la cena con los asistentes ) del maridaje que proponemos con la voluntad de hacerlo bien , con rigor y con el máximo respeto a los grandes vinos que probaremos . Esta cena maridaje pretende ser una actividad para fomentar el vino , su cultura , el maridaje como técnica razonada y justificada para disfrutar de la riqueza de nuestro patrimonio vinícola vez que disfrutamos de unos platos elaborados con un producto de calidad y de la unión vino -cocina .

La presentación y explicación de la bodega y de su trabajo la puede encontrar en el siguiente artículo, pero la mejor manera de conocer la filosofía que llevó a cabo Eduard desde el Macizo de Bonastre es asistiendo a la cena y disfrutando de su vino a través de la copa y la cata .

El menú propuesto es :
Para esta cena es necesaria la reserva previa al teléfono 977-691349 0 info@vellpapiol.com .

Xarel · l o Rojo 2012
La ensalada tibia de muelles con cítricos y hierbas del macizo de Bonastre
Xarel.lo 2012 – ánfora –
Corvina salvaje con salsa de marisco , raviolis al vapor de espigalls , buey de mar y toques de hinojo de vid .
Cru Marí 2009 Xarelo – espumoso –
Arroz de pulpitos , ortigas de mar, lengua de buey ( seta ) y espárrago salvaje
Monastrell 2012- ánfora –
Lomo de ciervo , frutas rojas y remolacha
Meliterrani 2010 Xarel.lo – VNDolç –
Baix Penedès dulce : Almendra , algarroba y xarelo
39 Euros ( IVA incluido) – café con dulce , pan, vino inlcuyendo

Recordaros que encontrareis nuestro artículo de la visita que hicimos a la bodega y viñedos de Sicus hace un par de años. Durante este pequeño espacio de tiempo , podemos afirmar que el camino , futuro y trayectoria de esta bodega y enólogo es espectacular . Así pues, el pronóstico que hicimos al inicio del artículo se ha cumplido ya y con creces . Durante la cena también descubrirán algunos de los nuevos proyectos que ha puesto en marcha , y que sin duda lo sitúan como un referente en el territorio y en el panorama del vino catalán .

David Vernet

Post a Comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.